‘Saoedische vrouwen moeten in de toekomst mee kunnen doen aan verkiezingen’

Saoedische vrouwen moeten in de toekomst stemrecht krijgen en zich ook verkiesbaar kunnen stellen bij lokale verkiezingen. Dat is het advies van de Shoura-raad (http://en.wikipedia.org/wiki/Consultative_Assembly_of_Saudi_Arabia) aan de Saoedische koning Abdullah.

In maart kondigden de Saoedische autoriteiten al aan dat in de toekomst de helft van de zetels in gemeenteraden bij verkiezingen verdeeld moeten gaan worden. Een radicale stap voor een land met een absolute monarchie en waarbij de overheid niet door het volk wordt gekozen, schrijft persbureau Reuters. Destijds werden vrouwelijke kandidaten of kiezers uitgesloten. Volgens ambtenaren zou dit logistieke problemen opleveren bij het opzetten van gescheiden stembureau’s voor mannen en vrouwen bij de verkiezingen in september.

‘Advies heeft niks te maken met aanstaande verkiezingen’

Volgens woordvoerder Mohammed Almuhanna van de Shoura-raad gaat het om een algemeen advies aan de Saoedische regering. “Het ministerie van Plattelands- en gemeentezaken moet de nodige stappen nemen om vrouwen bij lokale verkiezingen te betrekken, in overeenstemming met Islamistische wetgeving. Het is een algemeen advies aan de regering. Het heeft niets te maken met de aanstaande verkiezingen, maar het is een aanbeveling voor de toekomst.”

Saoedi-Arabië kent geen politieke partijen of parlement. De leden van de Shoura-raad worden door koning Abdullah aangewezen. Het wordt gezien als een forum voor politiek en maatschappelijk debat in het land.

Het advies van de Shoura-raad valt niet los te zien van de ontwikkelingen in de Arabische wereld, zegt buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad. Maar het is nog maar de vraag of vrouwen daadwerkelijk mogen gaan stemmen in volgende verkiezingen:

“Het is de vraag of het advies van de raad opgevolgd gaat worden. Zes jaar geleden werd gezegd dat vrouwen mee mochten doen aan de verkiezingen in september, maar die werden een paar maanden geleden alsnog uitgesloten. Enige tijd geleden werd ook geopperd dat vrouwen mogen autorijden, maar daar is niets mee gebeurd. Dat gaat niet door omdat er volgens de regering teveel verzet is binnen de conservatie lagen van de bevolking. ”

Protest voor stemrecht Saoedische vrouwen

Honderden vrouwen in Saoedi-Arabië hebben zich recentelijk geschaard achter een online campagne om te protesteren tegen uitsluiting bij de gemeenteraadsverkiezingen. In april demonstreerden zij buiten stembureau’s in hoofdstad Riyadh waar burgers zich konden registreren als kiezer.

Vrouwen mogen in Saoedi-Arabië niet autorijden en moeten in het bezit zijn van een schriftelijk toestemming, van mannelijke familieleden of hun man, om te mogen reizen, werken of bepaalde medische behandelingen te krijgen. Religieuze politie handhaaft op straat de seksuele segregatie en de kledingvoorschriften van vrouwen.

    • Hans Klis