Ronaldo (34) begeleidt Braziliaanse sporters

Oud-PSV’er Ronaldo (34) blijft ook na zijn carrière actief in de sport. De drievoudig wereldvoetballer van het jaar is mede-eigenaar van marketingbedrijf 9ine Sports and Entertainment, waarmee hij onder meer jonge sporters buiten het veld gaat begeleiden. Morgen neemt Ronaldo, wereldkampioen in 2002, afscheid van het Braziliaanse publiek tijdens een vriendschappelijk duel met Roemenië in São Paulo.

Met 9ine wil de Braziliaan, die in februari zijn definitieve afscheid aankondigde, de marketingmogelijkheden benutten die Brazilië biedt in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. De multimiljonair zegt geen geld te willen verdienen aan de verkoop van spelers.

Tot zijn klanten behoren de tieners Neymar en Lucas, beiden reeds international voor de ‘Goddelijke Kanaries’ en heel populair in Brazilië. Ook de beroemde zaalvoetballer Falcao en professioneel vechtsporter Anderson da Silva behoren tot zijn klantenkring. Doel is goede sponsors aan te trekken voor de sporters en hun imago te managen via public relations.

In zijn voetballoopbaan kwam de spits onder meer uit voor PSV, FC Barcelona, Internazionale, Real Madrid en AC Milan. Met vijftien goals is ‘Het Fenomeen’ topscorer aller tijden van het WK voetbal. In 97 interlands maakte de aanvaller 61 doelpunten.