Rechts zegeviert bij verkiezingen Portugal

De socialistische partij van demissionair premier Sócrates verliest flink.

Rechts is gisteren de winnaar geworden van de parlementsverkiezingen in Portugal. In de eerste voorlopige uitslagen behaalde de centrum-rechtse oppositiepartij PSD met circa 40 procent van de stemmen geen absolute meerderheid in zetels, maar ze kan wel een regeringscoalitie vormen met CDS-PP, een andere kleine rechtse partij. De socialistische partij van demissionair premier José Sócrates verloor flink en bleef steken op minder dan 30 procent van de stemmen.

De Portugezen stemden twee maanden nadat hun land noodleningen van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moest aanvragen. De nieuwe rechtse regering, waarvan PSD-leider Pedro Passos Coelho de nieuwe premier zal worden, staat voor de lastige taak het pact uit te voeren dat hierover is gesloten met EU, IMF, en de Europese Centrale Bank (ECB). Zij eisen in ruil voor de 78 miljard aan financiële noodhulp dat Portugal een grootscheeps pakket aan bezuinigingen, privatiseringen en hervormingen doorvoert.

Als Portugal deze afspraken niet strikt volgens schema nakomt, kunnen IMF en EU de geldkraan dichtdraaien. Tegelijkertijd zal binnenlands het maatschappelijk verzet tegen de maatregelen groeien. De nieuwe regering zal tussen deze druk uit Europa en de binnenlandse onvrede moeten laveren. Slaagt ze hier niet in, dan zou dit niet alleen de problemen van Portugal verder verdiepen, maar ook tot instabiliteit in de rest van de eurozone kunnen leiden.

Voor vertrekkend premier Sócrates zal het door deze uitslag heel lastig worden om zijn partij te blijven leiden. (NRC)