Rechter: kerntransport Borssele naar Frankrijk via Gent mag

Caption: An anti nuclear power protester sits on barrels painted with the sign for nuclear radiation during a demonstration outside the Chancellery in Berlin on May 16, 2011. Protesters carrying a petition and yellow cans symbolizing nuclear waste demontstrated against the continued use of nuclear power outside the offices of the German Chancellor Angela Merkel. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Anti-kernenergie demonstrant in Berlijn, 16 mei 2011. AFP / Odd Andersen

Het kerntransport van de kerncentrale in Borssele naar Frankrijk mag via Gent. De rechtbank in de Vlaamse stad heeft dat besloten nadat de burgemeester bezwaar maakte tegen het transport door zijn gemeente.

De rechter oordeelde dat de burgemeester te laat bezwaar indiende:

“Zij (gemeente Gent) stellen verder dat zij nog maar sedert 31 mei 2011 weten dat het genoemde transport over hun grondgebied zal rijden. Dat is niet ernstig te noemen. Uit de eigen stukken van de eisers blijkt dat reeds minstens sedert begin mei 2011 in de pers bekendgemaakt werd dat de nucleaire transporten vanuit de kerncentrale in Borssele naar Frankrijk zullen worden hervat [...] aan de hand van de stukken van de eisers zelf vaststaat dat zij op dinsdag 31 mei om 11.56 uur werden ingelicht omtrent het transport. Vervolgens wachtten zij tot vrijdag 3 juni 2011 (toevallig de vrijdag van het Hemelvaartweekend) om na de middag een verzoekschrift tot verkorting van de dagvaardingstermijn in te dienen.”

Voor het eerst in zes jaar werd er vandaag weer kernafval van de kerncentrale in Borssele afgevoerd. De omstreden transporten lagen jarenlang stil vanwege veranderde wetgeving in Frankrijk.

Vrachtwagens brachten drie containers met splijtstofelementen naar het centrale kernafvalverwerkingsbedrijf Covra, vlakbij de kerncentrale. Het materiaal wordt per trein naar La Hague in Normandië gebracht. Daar wordt uranium uit de splijtstof gehaald zodat het kan worden gerecycled. Wanneer de containers op de trein worden gezet mag EPZ uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.

In de ogen van de burgemeester van de Vlaamse stad zijn de transporten door zijn gemeente gevaarlijk. Er zijn echter weinig alternatieve trajecten voor de transporten. Volgens Greenpeace zijn de transporten gevaarlijk voor omwonenden. De milieuorganisatie verricht metingen om te kijken hoeveel radioactieve straling vrijkomt bij de containers. Deze zouden volgens de activisten een vergelijkbare hoeveelheid radioactiviteit bevatten als is vrijgekomen bij de kernrampen in Tsjernobyl en Fukushima.

    • Hans Klis