Priemende gitaarloopjes

CD cover I Am Oak van Oasem

CD POP

I Am Oak: Oasem ****

Het prille muziektalent Thijs Kuijken uit Utrecht blijkt onvervaard. Een jaar na de goed ontvangen cd On Claws, van zijn band I Am Oak, brengt hij een volgende cd uit, met een volkomen andere aanpak. Verdwenen zijn de verwijzingen naar Amerikaanse voorbeelden, middels banjo en vervlochten samenzang, en de daaruit voortvloeiende sfeer van gezamenlijkheid. Oasem (zowel een verbastering van ‘Awesome’ als de Brabantse uitspraak van ‘adem’) maakte hij in zijn eentje, en de muziek klinkt naar eenzaamheid. De instrumentaties van akoestische gitaar en gedempte drums, zijn verstild en intiem.

Sommige liedjes imponeren vooral door hun kwetsbaarheid, maar de meeste tillen hun eenvoud naar een hoger niveau: zij bedwelmen door de uitgerekte tempi van priemende gitaarloopjes, en vooral door de indrukwekkende zang van Kuijken, die sonoor declameert of jammerend opflakkert. Hij herinnert aan Antony en Bon Iver, maar is op een eigen, zachtaardige manier hartveroverend.

HESTER CARVALHO

Te zien: 10/6 Zomerfestival, Delft; 16/6 Naked Song Festival, Eindhoven; 24/6 PX, Volendam.

    • Hester Carvalho