Peruanen kiezen hun nieuwe president

De 36-jarige Keiko Fujimori trekt vermoedelijk vooral stemmen van de degenen die de status-quo voor het bedrijfsleven willen handhaven en van hen die haar vader een held vinden voor zijn beteugeling van de inflatie en het bestrijden van guerrillabeweging Lichtend Pad. Hij zit momenteel een celstraf uit voor het toestaan van doodseskaders en voor corruptie en ontvoeringen tijdens zijn bewind (1990–2000). Fujimori’s rivaal Ollanta Humala (48) wordt voornamelijk gesteund door Peruanen die in armoede leven, geen toegang tot stromend water hebben en vrijwel niet hebben kunnen profiteren van de welvaart die de mijnbouw heeft gebracht. Bankiers en mijnbedrijven zijn als de dood dat er industrieën zullen worden genationaliseerd en dat land van de rijken wordt onteigend als Humala president wordt. Composition made with a picture of Retired Army commander and presidential candidate for the Gana Peru Party, Ollanta Humala (L), and another of Keiko Fujimori, daughter of jailed former Peruvian president (1990-2000) Alberto Fujimori, and candidate for the "Fuerza 2011" party, as they cast their votes in Lima on April 10, 2011. Peru votes in a run-off election on June 5, 2011 in a tight presidency contest between Fujimori and Humala. AFP PHOTO / Cris BOURONCLE - Martin BERNETTI AFP

De twee kandidaten zijn populisten. Ze staan aan weerszijden van het politieke spectrum.

De Peruanen hadden gisteren de keuze tussen Ollanta Humala, een linkse oud-legerofficier die de welvaart beter wil verdelen, en Keiko Fujimori, dochter van de gedetineerde ex-president Alberto Fujimori. Sommigen Peruanen wilden niet stemmen, omdat zij vinden dat de twee kandidaten te ver van het politieke midden staan. Peru is een van de Latijns-Amerikaanse landen met de grootste kloof tussen arm en rijk. Met name de kustgebieden profiteren van de rijkdom uit mijnbouw, terwijl de meeste mijnen zich in de arme hooglanden bevinden. Het grootste deel van Peruaanse media heeft in aanloop naar de verkiezingen alle schijn van onpartijdigheid laten varen en steunt Fujimori. Humala had gisteravond een kleine voorsprong in de peilingen. Degene die de verkiezingen wint zal president Alan Garcia opvolgen. (AP, BBC)