Peruanen kiezen hun nieuwe president

De twee kandidaten zijn populisten. Ze staan aan weerszijden van het politieke spectrum.

De Peruanen hadden gisteren de keuze tussen Ollanta Humala, een linkse oud-legerofficier die de welvaart beter wil verdelen, en Keiko Fujimori, dochter van de gedetineerde ex-president Alberto Fujimori. Sommigen Peruanen wilden niet stemmen, omdat zij vinden dat de twee kandidaten te ver van het politieke midden staan. Peru is een van de Latijns-Amerikaanse landen met de grootste kloof tussen arm en rijk. Met name de kustgebieden profiteren van de rijkdom uit mijnbouw, terwijl de meeste mijnen zich in de arme hooglanden bevinden. Het grootste deel van Peruaanse media heeft in aanloop naar de verkiezingen alle schijn van onpartijdigheid laten varen en steunt Fujimori. Humala had gisteravond een kleine voorsprong in de peilingen. Degene die de verkiezingen wint zal president Alan Garcia opvolgen. (AP, BBC)