Peru krijgt een linkse president

De linkse kandidaat Ollanta Humala heeft de overwinning opgeëist in de presidentsverkiezingen zondag in Peru. Hij versloeg met een minieme marge de rechtse kandidaat Keiko Fujimori, dochter van voormalig president Alberto Fujimori (1990-2000) die een celstraf van 25 jaar uitzit voor mensenrechtenschendingen. Humala kreeg 51 procent van de stemmen, Fujimori 49 procent, aldus voorlopige uitslagen.

Peru krijgt met voormalig legerofficier Humala (48) een president met een omstreden geschiedenis. Samen met zijn broer Antauro gaf Humala in 2000 leiding aan een mislukte revolte tegen Alberto Fujimori, uit onvrede over diens autoritaire regering. Humala kreeg clementie na het aftreden van Fujimori. Zijn broer zit gevangen voor betrokkenheid bij een tweede mislukte opstand, tegen de democratisch gekozen president Alejandro Toledo in 2005. Bij die opstand vielen meerdere doden. Ollanta Humala op zijn beurt wordt ervan beschuldigd als militair burgers te hebben gemarteld in de strijd tegen de maoïstische guerrillabeweging Lichtend Pad, begin jaren negentig.

Peruanen lijken zich echter meer zorgen te maken over de economische agenda van Humala, die een grotere rol voor de overheid wil. Alhoewel hij zich in de verkiezingscampagne distantieerde van eerdere bewondering voor de socialistische hervormingen van de Venezolaanse president Hugo Chavéz, wordt gevreesd dat Humala zal breken met het liberale economische beleid van voorganger Alan García. Onder García groeide de Peruaanse economie de meeste jaren met 8 à 9 procent.

Tijdens de middernachtelijke toespraak waarin Humala het Peruaanse presidentschap claimde, beloofde hij te zorgen voor een betere verdeling van de rijkdom. „Ik spreek opnieuw mijn belofte uit voor economische groei met sociale gelijkheid. Laten we groei inzetten om de problemen op te lossen op het gebied van veiligheid, onderwijs, gezondheidzorg en infrastructuur.”

De keuze voor Humala lijkt ook ingegeven door angst voor het alternatief. Keiko Fujimori heeft in het verleden gezegd dat ze als president zou overwegen amnestie te verlenen aan haar vader, die werd veroordeeld voor het aansturen van een doodseskader tijdens de interne strijd tegen het Lichtend Pad. Alhoewel Keiko tijdens de verkiezingen afstand nam van de regering van Fujimori senior, wist ze misschien meer van de misstanden van haar vader dan ze nu toegeeft. Nadat haar ouders uit elkaar gingen werd Keiko (36) als tiener de first lady van Peru.

Het Lichtend Pad werd grotendeels verslagen tijdens het presidentschap van Alberto Fujimori, maar is nog steeds actief. Aan de vooravond van de verkiezingen werden zaterdag in het zuidoosten van Peru vijf soldaten gedood in een hinderlaag van het Lichtend Pad.