Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Papandreou wil mogelijk referendum over bezuinigingen

Caption: Protesters gesture behind the Greek Parliament during a peaceful rally for a 13th day, called through a social networking site in Athens, on Monday, June 6, 2011. Greece's prime minister embarked on a drive Monday to push new austerity plans through Parliament, despite increasing dissent within his party and big demonstrations in the country's two largest cities (AP Photo/Petros Giannakouris)
Caption: Protesters gesture behind the Greek Parliament during a peaceful rally for a 13th day, called through a social networking site in Athens, on Monday, June 6, 2011. Greece's prime minister embarked on a drive Monday to push new austerity plans through Parliament, despite increasing dissent within his party and big demonstrations in the country's two largest cities (AP Photo/Petros Giannakouris) Demonstranten protesteren voor het Griekse parlement tegen de economische malaise in het land. Foto: AP / Petros Giannakouris

De Griekse premier George Papandreou wil mogelijk de Griekse bevolking in een referendum over voorgestelde bezuinigingsmaatregelen laten beslissen. De bezuinigingen zijn van essentieel belang om kans te blijven maken op de fondsen uit een internationaal hulppakket van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Papandreou zei vandaag dat hij de minister van Binnenlandse Zaken heeft verzocht de juridische voorwaarden in te voeren die het houden van een volksstemming mogelijk maken, meldt persbureau AP. De premier wil eventueel gebruik maken van een referendum om de “breedst mogelijke instemming” te krijgen voor de bezuinigingen.

De meerderheid van de Griekse bevolking is echter tegen de bezuinigingsplannen van de regering. Ruim tachtigduizend Grieken protesteerden vandaag in Athene tegen de economische malaise van het land. Er bestaat daarom een grote kans dat het referendum zal uitmonden in een ‘nee’ tegen de bezuinigingen. Het is daarom onduidelijk of er daadwerkelijk een referendum gehouden zal worden.

Ook binnen zijn eigen partij stuit Papandreou steeds meer op verzet tegen het invoeren van bezuinigingen die nodig zijn voor de noodhulp van de EU en het IMF, meldt persbureau Reuters. Het kabinet debatteerde vandaag acht uur lang over plannen om dit jaar nog ruim 6.4 miljard euro te bezuinigen. “Onze besluiten van vandaag zullen de toekomst van ons land beslissen als we niet succesvol kunnen onderhandelen met de EU en het IMF”, zei Papandreou tegen zijn ministers. “De komende dagen en weken zijn cruciaal voor Griekenland”.

Morgen presenteert Papandreou de afgesproken plannen eerst aan zijn partij, voordat deze worden gepresenteerd aan het parlement. De kans is groot dat de premier de samenstelling van zijn kabinet zal veranderen om weerstand tegen de bezuinigingsplannen te verminderen.