One11 wilde ook de oplossingen laten zien

Het journalistenplatform One11 is een succes. Initiatiefnemer Bas Mesters sluit na 111 verhalen, columns en cartoons het eerste seizoen af. „Nieuwe initiatieven blijven welkom.”

Rosan Hollak

Het idee was een journalistiek nieuwjaarscadeau voor Nederland. Op het journalistenplatform One11.nl, dat initiatiefnemer en journalist Bas Mesters begin dit jaar oprichtte, wilde hij vooral ‘doeners die bouwen aan een betere wereld’ aan het woord laten.

Met verhalen over mensen die kampen met grote problemen maar zich desondanks ‘inzetten voor een betere wereld’, wilde Mesters, die in Italië werkzaam is als correspondent voor NRC Handelsblad en NOS, een ander geluid laten horen binnen de journalistiek.

„Een journalist heeft ook de plicht om zijn zoeklicht te richten op mensen die een oplossing zeggen te hebben”, meent Mesters. Dat uitgangspunt werd in de afgelopen maanden met beide handen aangegrepen door zijn collega’s. „Mijn oorspronkelijke plan was om op de site op 1 januari één keer 11 verhalen te plaatsen. Maar we kregen zoveel verhalen binnen, dat we vervolgens hebben besloten om eerst dagelijks en later elke twee dagen een verhaal te plaatsen.”

In de afgelopen maanden vond er een samenwerking plaats tussen journalisten van vrijwel alle nationale en regionale kranten en van NOS en RTL. Ook werden verhalen overgenomen in media en vonden 300.000 bezoekers de weg naar de site. Nu wordt, na 111 verhalen, columns en cartoons op de site, het project, in samenwerking met Holland Doc 24, deze week afgesloten. „Holland Doc benaderde ons met het voorstel om een themaweek wijden aan oplossingsgerichte journalistiek. Dat vond ik natuurlijk een goed idee.”

Geïnspireerd door One11 zijn er de komende week verschillende documentaires te zien, op zowel het digitale tv-kanaal Holland Doc 24 als op andere zenders, over bouwers die samen met filmmakers antwoord zoeken op de vraag: ‘Wat nu?’

Vanavond is om 20.30 uur op Holland Doc 24 Il corpo delle donne te zien, een portret dat Mesters voor One11 maakte van Lorella Zanardo, een vrouw die twee jaar terug haar baan opzegde om een film te maken waarin ze laat zien dat in Italië vrouwen enkel nog als sekssymbool bestaansrecht hebben.

En in de documentaire Blood in the Mobile, die morgen om 21.00 uur wordt uitgezonden, wil de Deense documentairemaker Frank Poulsen met eigen ogen zien onder welke gevaarlijke omstandigheden cassiteriet, dat wordt gebruikt voor mobiele telefoons, door minderjarige mijnwerkers wordt gewonnen in Congo.

Is na deze documentaireweek ook helemaal een einde gekomen aan One11? „Een tweede seizoen staat niet gepland”, zegt Mesters. Voorlopig wil hij zich eerst weer richten op zijn correspondentschap in Italië. „Vanaf het begin was het idee dat iedereen één verhaal zou maken. Voor het goede doel kan dat wel gratis. Maar ik kan ook niet van de andere journalisten verwachten dat zo’n project helemaal op basis van vrijwilligheid in stand zal blijven.” Maar hij heeft wel goede hoop voor de toekomst. „Holland Doc is ook spontaan naar ons toegekomen. Ik sta open voor nieuwe plannen.”

    • Rosan Hollak