'Neruda is vergiftigd'

De communistische partij van Chili wil dat er onderzoek gedaan wordt naar de doodsoorzaak van de dichter Pablo Neruda (1904-1973).

Tot voor kort werd aangenomen dat de schrijver van Canto General overleed aan de gevolgen van prostaatkanker. Neruda Manuel Araya, de voormalige secretaris en chauffeur van Neruda, is nu echter met een andere verklaring gekomen. Volgens hem is Neruda vergiftigd door het rechtse Pinochet-regime, dat twaalf dagen voor Neruda’s overlijden de macht in het land greep door de linkse president Salvador Allende af te zetten. Agenten in dienst van Pinochet zouden Neruda vergiftigd hebben omdat ze vreesden dat hij in ballingschap zou gaan en van daaruit als dissident een leidende rol zou spelen. Araya: „Neruda was een intellectueel die Pinochet niet als tegenstander wilde hebben”. Neruda was bevriend met Allende en rondde vlak voor zijn dood een kritisch geschrift af over Pinochet. Vorige maand is ook al het lichaam van oud-president Salvador Allende opgegraven, om gelijkaardig onderzoek te kunnen uitvoeren. Volgens de officiële versie heeft Allende zelfmoord gepleegd, maar velen vermoeden dat hij is omgebracht tijdens de coup van Augusto Pinochet. Forensisch onderzoek moet daarover helderheid scheppen. (AP)