Marokkaanse politie terughoudend bij protest in Rabat

Aniti- government protesters shout as they hold a poster of Kamal Al-Amri, pictured, a member of Morocco's main opposition Islamist group who died Thursday from wounds sustained during a pro-reform demonstration several days earlier, during a rally organized by the 20th February, the Moroccan Arab Spring movement iin Rabat, Morocco, Sunday June 5, 2011, in a mass popular call to bring more democracy into this North African kingdom. (AP Photo/Abdeljalil Bounhar) Antiregeringsbetogers houden posters van Kamal al-Amri op tijdens een betoging in Rabat. Foto AP / Abdeljalil Bounhar

De politie in de Marokkaanse hoofdstad Rabat heeft zich gisteren terughoudend opgesteld bij een betoging uit protest tegen de dood van een lid van de voornaamste islamistische oppositiegroep. Er waren veel politieagenten op de been, maar zij grepen niet in, zoals bij voorgaande protesten in het land wel het geval was.

Aan de protestbetoging namen zondag ruim duizend mensen deel. Velen droegen portretten mee van Kamal al-Amari, die overleed nadat hij vorige week tijdens een demonstratie in de zuidelijke stad Safi in elkaar was geslagen. Hij behoorde tot de beweging Gerechtigheid en Liefdadigheid, of Adl wal Ihsan.

Een brede coalitie van activistische bewegingen organiseert wekelijks demonstraties in Marokko. Zij willen grondwettelijke hervormingen om de macht van de koning in te perken.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Peter van der Ploeg