Lege stoel niet op opening

Amnesty Nederland protesteert tegen het feit dat vandaag op de officiële opening van de expositie Den Haag onder de hemel van hedendaagse Chinese kunst, in Pulchri Den Haag door prinses Máxima en de ambassadeur van China, niet de 5 meter hoge Lege stoel is te zien die designer Maarten Baas voor Amnesty ontwierp. Baas eert met het werk de Chinese Nobelprijswinnaar voor de Vrede Liu Xiaobo.

Die zit in de cel in China, en was niet bij de prijsuitreiking. Het protestkunstwerk zal pas morgen, na de opening galerie Pulchri geplaatst worden, aldus een woordvoerster van Amnesty: „Het valt ons op dat Nederland erg voorzichtig is inzake China. Het vandaag niet willen tonen van de Lege stoel, in combinatie met het matte protest vanuit de Nederlandse kunstwereld tegen het oppakken van kunstenaars als Ai Wei Wei is voor ons de aanleiding voor een protest.”

Er wordt vandaag bij Pulchri een protestbanier opgehangen, hierboven te zien op de foto.

Pulchri-directeur Dick Brongers zegt dat Pulchri altijd pas dinsdags opengaat, en „vandaag is Pulchri verhuurd aan Den Haag Sculptuur voor de opening van de China-expositie.”