Kortkolom kunst

Schrijver Harry Bernstein overleden

Rotterdam. De Britse schrijver Harry Bernstein is vrijdag op 101-jarige leeftijd in New York overleden. Bernstein werd bekend met zijn autobiografische roman The invisible wall. Het werk werd gepubliceerd toen hij 96 was. Recensenten vergeleken het werk van Bernstein met dat van D.H. Lawrence, Isaac Bashevis Singer en vooral met De as van mijn moeder van Frank McCourt. The invisible wall gaat over Bernsteins jeugd vol antisemitisme in een kleine stad in Groot-Brittannië. Bernstein schreef eerder al veertig boeken maar vernietigde de meeste manuscripten nadat ze door uitgevers waren afgewezen. Na ‘The invisible wall’ schreef Bernstein nog drie boeken. Zijn romans verschenen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland, Finland, Noorwegen, Denemarken en Brazilië. Zijn gepubliceerde werk begon hij pas te schrijven toen hij 93 was. (NRC)

Twilight Saga grote winnaar MTV awards

Rotterdam. The Twilight Saga: Eclipse is de grote winnaar geworden van de MTV Movie Awards 2011. Tijdens de uitreiking kon de film vijf van zijn acht nominaties verzilveren. De vampierenfilm werd niet alleen uitgeroepen tot beste film van het voorbije jaar, hoofdrolspelers Kristen Stewart en Robert Pattinson wonnen de acteursprijzen en kregen ook de award voor beste kus en beste gewonnen gevecht. Tom Felton werd uitgeroepen tot beste schurk voor zijn rol als Draco Malfidus in Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I. Het MTV-popcornbeeldje werd verder overhandigd aan onder anderen Justin Bieber, Ellen Page en Chloë Grace Moretz. De MTV Movie Awards werden voor de twintigste keer uitgereikt. (NRC)

Platencontract voor Ben Saunders

Rotterdam. Zanger Ben Saunders, winnaar van het televisieprogramma The Voice of Holland, heeft een wereldwijd platencontract getekend met Sony Music Entertainment in Londen. Zijn debuutplaat You Thought You Knew Me by Now zal in ‘alle grote’ Europese landen en de Verenigde Staten verschijnen. Daarnaast komen er mogelijk ook nieuwe mixen en nieuwe videoclips. „Zo’n contract betekent niet dat mensen je plaat ook kopen of dat ik in Amerika kan toeren”, liet de zanger weten. „We plannen korte trips. Pas bij succes ga ik langer weg.” De cd van Saunders kwam in april uit en werd platina. (NRC)

Adele zegt tournee af

Rotterdam. Adele heeft haar hele tournee door de Verenigde Staten af moeten zeggen. De Britse zangeres kampt met een keelontsteking en gelaste eerder al vijf shows af. De 23-jarige zou nog negen concerten geven in Amerika. (Novum)