Kortkolom buitenland

Ex-minister Egypte veroordeeld tot 30 jaar

Kairo. Voormalig Egyptisch minister van Financiën Youssef Boutros-Ghali is zaterdag in absentia veroordeeld tot 30 jaar cel en een boete van 8 miljoen euro. Het Egyptische gerechtshof oordeelt dat hij publieke gelden misbruikt heeft voor eigen gewin. Boutros-Ghali was het land al ontvlucht, over zijn huidige verblijfplaats is niets bekend. (Reuters)

Bij aanslagenreeks Irak ook Amerikanen dood

Bagdad. Vijf Amerikaanse militairen zijn vandaag omgekomen in centraal Irak. Dat maakte het Amerikaanse leger bekend. Over de toedracht is nog niets meegedeeld. Ook kwamen zeker 13 mensen om het leven bij een zelfmoordaanslag in de centraal-Iraakse stad Tikrit. Een man blies zich op in een met explosieven gevulde auto, bij de ingang van een paleizencomplex dat door de opgehangen Iraakse leider Saddam Hussein gebruikt werd. Onder de slachtoffers was het hoofd van de lokale militaire inlichtingendienst. Vrijdag kwamen in Tikrit al 21 mensen om bij aanslagen op een moskee en ziekenhuis. (AP, Reuters)

Dodental na ramp Tunesië op 28

Tunis. Tunesische autoriteiten hebben gisteren de stoffelijke overschotten geborgen van 26 migranten die omkwamen toen hun vaartuig vorige week kapseisde. Het officiële dodental van de ramp is nu 28. Autoriteiten spraken van 800 opvarenden, van wie er 580 zouden zijn gered. Maar vanochtend zei een woordvoerder van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, dat „veel onduidelijk is de over aantallen opvarenden en vermisten.” De boot, met daarop migranten uit verschillende landen, was op weg naar Italië. (AP)