Kortkolom binnenland

Moeilijke gevangene onder strenger regime

Den Haag. Gedetineerden die niet meewerken of zich niet goed gedragen in de gevangenis, krijgen vanaf volgend jaar te maken met een beperking van hun privileges en een strenger gevangenisregime. Dat staat in plannen van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid, VVD). Momenteel krijgen gevangenen standaard extra activiteiten als scholing aangeboden. Teeven wil vanaf volgend jaar alleen goed gedrag belonen. Hij komt met een zogenoemd detentieplan op maat, dat alle gedetineerden binnen tien dagen na opsluiting moeten krijgen. Hierin staat beschreven wanneer een gevangene op bepaalde privileges kan rekenen. Wie opgesloten is voor zware gewelds- of zedendelicten en al eerder een dergelijk misdrijf heeft begaan, krijgt sowieso te maken met een strenger regime. (NRC)

Dodelijke steekpartij mogelijk gemeld

Hoensbroek. De 41-jarige man die afgelopen vrijdag zijn buurtgenoten in Hoensbroek te lijf ging met een zwaard en een bijl, kondigde zijn daad vermoedelijk aan op internet. Donderdag schreef de man die zich op Facebook tevens Jesus II noemde: Today is judgement day – vandaag is de dag des oordeels. Bij zijn aanval doodde hij een 52-jarige man, twee anderen (48 en 50 jaar) raakten zwaargewond. Ze verkeren buiten levensgevaar. De politie schoot de dader dood. Justitie in Maastricht onderzoekt de authenticiteit van de Facebookpagina. Naar verwachting wordt deze week duidelijk of de uitlatingen op de netwerksite inderdaad van de aanvaller zijn. (Novum)

‘Timmermans (PvdA) bestuurder Limburg’

Maastricht. Tweede Kamerlid Frans Timmermans (PvdA) is een voorname kandidaat voor de post van commissaris van de koningin in Limburg. Dat meldt Dagblad De Limburger. Timmermans was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar. Eerder zei hij de post niet te ambiëren als de PVV in Limburg een prominente rol zou krijgen. Die partij is nu de grootste en bestuurt mee. Timmermans’ belangrijkste tegenstrever zou CDA’er Theo Bovens zijn, oud-wethouder van Maastricht, bestuursvoorzitter van de Open Universiteit en kroonlid van de SER. (NRC)

‘Kinderpsychiatrie niet naar gemeenten’

Utrecht. De kinder- en jeugdpsychiatrie moet niet bij de gemeenten worden ondergebracht. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), die forse knelpunten ziet in het weghalen van dit specialisme uit de verzekerde zorg. De NVvP stelt dat psychisch zieke kinderen hetzelfde moeten worden behandeld als lichamelijk zieke kinderen. Een grotere scheiding tussen jeugd- en volwassenenpsychiatrie zal de afstemming en samenwerking ernstig kunnen belemmeren, denkt de beroepsvereniging. (Novum)