Kort nieuws Sport

Iran vecht schorsing vrouwenelftal aan

Rotterdam. Iran heeft bij wereldvoetbalbond FIFA een klacht neergelegd nadat zijn vrouwenvoetbalelftal afgelopen vrijdag van het veld werd gehaald. In Amman zou het Iraanse elftal een olympische kwalificatiewedstrijd spelen tegen Jordanië. Net voor de aftrap werd het team echter uit de competitie genomen, omdat de Iraanse speelsters in streng islamitische kledij waren aangetreden. Tegenstander Jordanië werd een 3-0 overwinning toegekend. Iraans bondsvoorzitter Ali Kafashian kondigde alvast aan in beroep te gaan. „Hoewel de FIFA-regels duidelijk stellen dat een land niet in islamitische kledij kan aantreden, hebben we hierover met FIFA-verantwoordelijken onderhandeld. Ik weet dus niet waarom de Bahreinse official onze ploeg niet heeft laten spelen.” De discussie over de kledij van de Iraanse vrouwenploeg is al langer gaande. FIFA schorste Iran in april omdat de spelers van plan waren een hoofddoek te dragen. (Reuters)

Dubbel wielersucces voor Vos in Valladolid

Rotterdam. Wielrenster Marianne Vos heeft gisteren haar derde wereldbekerzege van het seizoen geboekt. In de GP Ciudad de Valladolid won de Brabantse in een sprint bergop van een kopgroep van acht. De Italiaanse Rosella Callovi werd tweede, de Zweedse Emma Johansson derde. In het wereldbekerklassement neemt Vos de leiderstrui over van ploeggenoot Annemiek van Vleuten. Beide wielrensters van de ploeg Nederland Bloeit kwamen in de laatste tien kilometer ten val. Vos moest hierdoor zelfs van fiets wisselen. Samen met Van Vleuten moest ze kilometerslang achtervolgen om weer aansluiting te vinden bij de kopgroep. Vos was de enige die de bakens nog kon verzetten. Chantal Blaak werd elfde, Van Vleuten dertiende. Voor Vos was het al de derde zege van het seizoen. Eerder dit seizoen won ze de Ronde van Drenthe en de Waalse Pijl. In de Ronde van Vlaanderen werd ze derde. (Novum)

Feillu winnaar slotrit in Ronde van Luxemburg

Rotterdam. De Franse wielrenner Romain Feillu heeft gisteren de vierde en laatste etappe in de Ronde van Luxemburg gewonnen. De sprinter van Vacansoleil won vóór de verrassend meesprintende Frank Schleck. De Belg Pieter Vanspeybrouck kwam als derde over de streep. De leiderstrui van Linus Gerdemann kwam door het werk van zijn ploeg Leopard-Trek geen moment meer in gevaar. De Duitser nam de leiding vrijdag na een solo over van zijn ploeggenoot Fabian Cancellara. (Novum)

Tennisser Sijsling mist hoofdtoernooi Halle

Rotterdam. Tennisser Igor Sijsling heeft het hoofdtoernooi van Halle niet gehaald. In de tweede ronde van de kwalificaties verloor hij zaterdag met 7-6 (3), 3-6, 7-5 van de Tsjech Jan Hernych. Eerder won Sijsling, die dit jaar alleen in Johannesburg een ATP-toernooi speelde, nog wel van de Duitser Julian Lenz: 7-5, 6-4. Robin Haase is nu de enige Nederlander in de hoofdtoernooi. Op het Duitse gras neemt hij het in de eerste ronde op tegen de als zevende geplaatste Oekraïner Alexandr Dolgopolov. (Novum)

Wielrenner Albasini winnaar GP Aargau

Rotterdam. Michael Albasini heeft gisteren de lastige wielerkoers GP Kanton Aargau gewonnen. In het Zwitserse Gippingen haalde de Zwitser het in een sprint met een kopgroep van zes. De Italiaanse kampioen Giovanni Visconti was tweede, de Duitser Stefan Schumacher was derde. Voor Albasini is het de tweede overwinning van dit seizoen. Vorige week won hij nog de derde etappe van de Ronde van Beieren. (NRC)