Kort nieuws Economie

Biotechbedrijf Agendia gaat naar de beurs

Amsterdam. Biotechbedrijf Agendia gaat op 21 juni naar de beurs en wil daarbij minimaal 75 miljoen euro ophalen. Dat heeft het bedrijf uit Amsterdam vanochtend bekendgemaakt. De ontwikkelaar van diagnosetesten voor kankerpatiënten wil de opbrengst gebruiken voor verdere groei van het bedrijf, met name in de Verenigde Staten. Geen van de zittende aandeelhouders (onder meer de investeringsmaatschappijen van ondernemers Jaap Blokker en Aat van Herk en enkele private-equitymaatschappijen) zullen aandelen verkopen. Agendia zal maximaal 4,6 miljoen aandelen aanbieden, eenderde van het aandelenkapitaal. De introductieprijs zal tussen de 16,35 en 19,15 euro komen te liggen. Op 21 juni zal de definitieve prijs bekend worden gemaakt. (NRC)

ABN Amro wil in India een banklicentie

Amsterdam. ABN Amro wil een banklicentie in India verkrijgen om zijn divisie te ondersteunen die de diamanthandel financiert en wil tevens commerciële bankactiviteiten gaan ontplooien in het snelgroeiende land, maakt de bank vrijdag bekend. „We hebben een aanvraag ingediend voor een banklicentie”, zegt een woordvoerder, die daarmee mediaberichten uit India bevestigt. ABN gaat ook commerciële bankactiviteiten ontwikkelen om Nederlandse bedrijven in India te ondersteunen en Indiase bedrijven die in Nederland willen investeren. (Dow Jones)

AkzoNobel sluit deal over Chinese grondstof

Amsterdam. AkzoNobel heeft een partnerschapsovereenkomst gesloten met een Chinese grondstoffenproducent voor de productie en levering van titaniumdioxide, een belangrijke grondstof voor de verf en coatings die het Nederlandse concern produceert. Akzo verwacht snelle groei van de markt voor verf en coatings in Azië en met name China. Akzo geeft geen financiële details van de overeenkomst, die werd gesloten met Quangxi CAVA Titanium Industry. (Dow Jones)

Imtech sluit contract

Amsterdam. Technisch dienstverlener Imtech heeft een energiecontract ter waarde van 400 miljoen euro binnengehaald van een grote Duitse logistieke organisatie. Het is de grootste opdracht voor het bedrijf in 150 jaar. Het concern gaat gedurende 15 jaar werken aan de energiezuinigheid van circa 800 gebouwen van het Duitse bedrijf. Het betreft onder meer de levering, het onderhoud en beheer van alle energievoorzieningen. (Dow Jones)