Kort nieuws

Strauss-Kahn zal onschuldig pleiten

New York. - Voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn zal vandaag geen schuld bekennen aan de poging tot verkrachting van een kamermeisje in een New Yorks hotel. Dat liet zijn advocaat, Benjamin Brafman, gisteren weten. Strauss-Kahn kan tot 25 jaar gevangenisstraf krijgen voor onder meer poging tot verkrachting en vrijheidsberoving. De Fransman nam al in zijn ontslagbrief aan het IMF afstand van de aantijgingen. (Reuters)

Beiroet. - In de Syrische stad Jisr al-Shughour zijn gisteren zeker 35 mensen omgekomen bij gevechten tussen demonstranten en het leger. Dat meldt een Syrische mensenrechtenorganisatie. Sinds maart zouden zeker 1.200 mensen zijn gedood door het gewelddadige optreden van de regering van Al-Assad tegen de anti-regeringsbetogingen. (AP)

Aanslagen in Pakistan

Nowshera. - Een aanslag in een bakkerij in de Pakistaanse stad Nowshera heeft gisteren aan 24 mensen het leven gekost, 21 mensen raakten gewond. De aanslag is opgeëist door de Pakistaanse Talibaan. ’s Ochtends kwamen ook al zes mensen om bij een aanslag op een bushalte bij Peshawar. (AP, AFP)

Nintendo ook doelwit

Tokyo. - In navolging van Sony is ook gameproducent Nintendo doelwit geweest van een online aanval. Hackers verschaften zich enkele weken geleden illegaal toegang tot een server in de Verenigde Staten, maar ze zouden geen gevoelige informatie in handen hebben gekregen. Dat heeft het Japanse bedrijf gisteren verklaard. Eerder slaagden criminelen erin bij concurrent Sony e-mailadressen en creditcardgegevens te bemachtigen van meer dan honderd miljoen gebruikers. (AP)

Doembeeld Donner

Amsterdam. - Als gemeentebesturen weigeren het bestuursakkoord uit te voeren wordt Nederland onbestuurbaar. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) noemde een dergelijk scenario gisteren in het tv-programma Buitenhof „gevaarlijk”. Hij verwacht dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag instemt met het bestuursakkoord, hoewel veel gemeenten dreigen tegen te stemmen. Als het akkoord wordt aangenomen, worden jeugdzorg en de Wajong een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Dit moet leiden tot een bezuiniging van 1,8 miljard euro. (NRC)