'Juiste golfjes en juiste stromingen gebruiken'

Robert Bouten of the Netherlands paddles during the men's kayak (K1) semifinal at the Beijing 2008 Olympic Games August 12, 2008. REUTERS/Darren Whiteside (CHINA) REUTERS

Naam: Robert BoutenLeeftijd: 26Sport: Wildwaterkano, K1 slalom

Prestaties: Vijfvoudig Nederlands kampioen, negende bij Olympische Spelen van Peking in 2008.

Hoe belangrijk zijn de EK, komende week in het Spaanse Seu d’Urgell?

Robert Bouten: „Er zijn mooie medailles te winnen, maar het is geen kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen. Het is en blijft een EK, dat is niet niks. Maar in olympisch perspectief niet zo belangrijk. In september bij de WK in Bratislava kan ik een startplek voor Nederland op de Spelen verdienen. Daarvoor moet ik bij de eerste vijftien op een geschoonde lijst – in ‘Londen’ mag maar één deelnemer per land starten – eindigen. Vervolgens kan ik me bij World Cups nomineren. Ik ga naar de EK om een finale te halen, want dat heb ik nog nooit bereikt. Maar de wedstrijd is ondergeschikt aan mijn olympische ambities.”

Hoe moet jouw positie mondiaal beoordeeld worden?

„Toptwintig. Hoewel ik dat niveau het afgelopen seizoen als gevolg van een polsbreuk niet heb bereikt. De vorm keert echter terug. Ik heb bij de EK wel een uitschieter nodig om bij de beste tien te eindigen die de finale mogen varen. Maar het is te doen, dat heb ik bij de Olympische Spelen in Peking laten zien.”

Is de topvijf voor jou haalbaar?

„Ja, dat is een niveau dat in me zit. Maar ik ben aan het bouwen. Nu ben ik nog niet constant genoeg. Daarvoor zou het prettig zijn als ik wat meer financiële armslag had. Ondanks een aantal goede sponsors moet ik uit eigen zak er toch nog 2.000 tot 5.000 euro bijleggen. Op jaarbasis kost de sport me zo’n 30.000 euro. Voor een fulltime trainer zou daar nog eens 40.000 euro bij moeten. Nee, ik heb niet de A-status. Daarvoor had ik bij de Spelen in Peking bij de beste acht moeten eindigen. Ja, dat is wel een beetje wrang. Haal je de olympische finale, word je negende, maar verlies je de A-status.”

Wat is de reden dat je niet binnen de bond, maar zelfstandig opereert?

„Dat is zo gegroeid. Ik zoek mijn eigen weg met mijn trainer Han Bijnen. Ik heb geen klik met bondstrainer Michael Seibert.”

Wildwaterkanoën is dynamisch. Zegt dat wat over jouw karakter?

„Eigenlijk niet. Ik ben geen onstuimig mens. Maar ik versta wel de kunst om de mogelijkheden van het wilde water te benutten. Een kwestie van de juiste golfjes en de juiste stromingen gebruiken. In die zin kan een parallel met mijn karakter worden getrokken.”

Samen met DSM ontwikkel je een nieuwe boot. Wordt dat een spectaculaire verbetering?

„Ik kan er nog weinig over zeggen, maar het heeft te maken met de vorm van de boot en het materiaal dat gebruikt wordt. Uit testen is gebleken dat ik er veel winst mee kan boeken.”

Jouw bijnaam is Teek. Waarom?

„Die kreeg ik jaren geleden tijdens een trainingskamp van mijn club. Op mijn rug moest een teek worden weggesneden. Iemand schreef voor het clubblad een artikel over bijnamen. Ik had er geen. Het werd toen Teek. Maar ik word bijna nooit meer zo genoemd.”

    • Henk Stouwdam