In 40 weken van Vuurland naar Alaska (2)

Fresia en Manuel. Foto Kadir van Lohuizen / NRC

Fotograaf Kadir van Lohuizen reist in veertig weken van Vuurland over de Pan-American Highway naar Alaska. Hij bezoekt de vele migranten die langs de route leven en werken. Hij doet verslag van zijn reis in NRC Handelsblad.

Kadir doet op op zijn reis het gezin van Juan Carlos Obreque aan. Die woont met zijn vrouw Fresia (op de foto met zoon Manuel) en twee kineren in een huisje in Cerro Navia. In deze gewelddadige buitenwijk van de Chileense hoofdstad Santiago wonen honderdduizenden Mapuche-indianen, de belangrijkste etnische minderheid in Chili. De familie

Obreque zou graag terug willen naar het land van haar voorouders, in de regio Temuco. Maar tijdens het regime van Pinochet zijn ze hun geboortegrond kwijtgeraakt aan bosbouwbedrijven. Juan Carlos reist graag naar zijn geboortedorp. Familieleden die er nog wonen, zijn blij als hij er is. Maar ze verwachten ook geld, en met zijn loon als tuinman zit dat er niet in. Gisteren verlaagde de Hoge Raad de celstraffen die vier Mapuche-indianen eerder kregen wegens aanvallen op de politie in hun strijd om land. In plaats van tussen de 20 en 25 jaar moeten ze tussen de 8 en 9 jaar de cel in. De vier zetten hun hongerstaking, die ze 80 dagen geleden begonnen, voort. Zij zeggen onschuldig te zijn.

Lees alles over de reis van Kadir op zijn website Vía PanAm en in de digitale editie van NRC Handelsblad.

    • Peter van der Ploeg