Honderd hectare heide verbrand in Aamsveen

De veenbrand is onder controle, maar smeult nog na.

De brand in het natuurgebied Aamsveen, die vrijdag ontstond, was gisteren grotendeels geblust. Omdat een veenbrand vaak nog lang ondergronds verder smeult werd de bodem het hele weekend nog omgespit en afgeblust. Gisterenmiddag waren er nog 75 Nederlandse en 350 Duitse brandweerlieden aan het werk. Zij maakten gebruik van gegevens van een politiehelikopter, die met een warmtebeeldcamera diverse vuurhaarden heeft kunnen lokaliseren.

Vandaag houdt het Overijssels Landschap het gebied in de gaten. Als het vuur weer oplaait, komt de brandweer weer in actie.

In het natuurgebied Aamsveen, ten oosten van Enschede, ontstond de brand vrijdag. Over de oorzaak is nog niets bekend. Naar schatting honderd hectare heide is verloren gegaan. Een naturistencamping in de buurt moest worden ontruimd.

De brand woedde in het veengebied dat zich uitstrekt over Nederland en Duitsland. Volgens de brandweer heeft de brand ongeveer 70 procent op Nederlands grondgebied gewoed en voor 30 procent op Duitse bodem. Vanaf de melding vrijdagochtend even na negen uur hebben tachtig brandweermensen uit de gehele regio Twente de brand getracht te blussen. Er werden acht brandweerwagens ingezet. Er was voldoende bluswater, onder meer dankzij de inzet van een Chinook-helikopter van de vliegbasis Gilze-Rijen in Noord- Brabant. Deze helikopter loosde ’s middags elke tien minuten bijna 10.000 liter water.

Afgelopen maand woedde er ook in een ander natuurgebied een hevige brand. In de Schoorlse Duinen bij Schoorl ging toen 160 hectare natuurgebied verloren. (NRC)