Holland Sport: afscheid van een geliefd sportprogramma

Holland Sport stopt. Het einde van een eigenzinnig sportprogramma met trouwe fans. „Stoppen levert ook weer goede energie op.”

Holland Sport is meer dan een sportprogramma. Het roept onder toegewijde sportliefhebbers een gevoel van verbondenheid op. Maar aan die geëngageerde, weerbarstige en gedetailleerde kijk op sport komt vanavond een eind. Bedenker en presentator Wilfried de Jong verbreekt na acht jaar en 279 uitzendingen het verbond met zo’n 300.000 trouwe kijkers. Tot hun droefenis, maar tot zijn vastbeslotenheid. „Ik wil ruimte maken in mijn geest.”

De schok onder de adepten van Holland Sport was groot toen De Jong acht weken geleden het einde van het VPRO-programma bekendmaakte. De reacties stroomden binnen. Bij De Jong persoonlijk, maar vooral via de sociale media. De toon varieerde van lichte teleurstelling tot diepe rouw. Er was begrip voor de argumenten, maar de ontgoocheling over het verdwijnen van het programma met een filmische en journalistieke benadering van sport was groot. Een aanzienlijke groep sportliefhebbers blijkt behoefte te hebben aan een programma dat het verhaal achter de prestaties vertelt.

De Jong voelt zich vereerd met de vele loftuitingen. Maar zijn besluit zal er niet door veranderen. „Eerder dan de kijker heb je als maker het sterke gevoel aan iets nieuws toe te zijn. De positieve reacties betekenen dat we met ons allen iets moois hebben gemaakt, iets waar de mensen van hielden. Maar ik ben ook na twaalf jaar gestopt met theater en na tien jaar met een mooi programma bij Radio Rijnmond. Stoppen levert ook weer goede energie op.”

De Jong wil als programmamaker sport niet volledig de rug toekeren. Hij zou graag met zijn kunstzinnige bloedbroeder Rob Hodselmans – de maker van de indringende filmpjes in Holland Sport – een langdurig beeldverslag van een wedstrijd willen maken. Van de Tour de France bijvoorbeeld. De Jong: „En dat speciale gevoel van live opnamen wil ik graag in een nieuw programma stoppen. Buiten de sport. Maar daar moet ik nog iets voor verzinnen.”

Hodselmans voelt niet de pijn van een scheiding nu hij geen podium meer heeft voor zijn korte sportfilmpjes. Beelden die veelal op het netvlies gebrand werden. Zoals die close-ups van wielrenfietsen over de kasseien in Parijs-Roubaix. Die film werd een hit op YouYube. „Ik merkte dat goede ideeën steeds schaarser werden”, zegt Hodselmans. „Ik vind het daarom een goed moment om te stoppen. Je moet de hoge verwachtingen steeds maar weer waarmaken. Voor mij voelt het niet als een breuk met Wilfried, maar als een nieuw begin. Want wij zullen blijven samenwerken. Er komt nu ruimte om langere films te maken. Daarin heb ik veel zin na al dat korte werk.”

De laatste uitzending van Holland Sport wordt vanavond dubbellang en mede gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk, die vijf jaar aan het programma heeft meegewerkt. De Jong zal met „een voldaan en licht melancholisch gevoel terugblikken”, maar allerminst bezwaard afscheid nemen. Als er inderdaad zo’n behoefte aan een programma als Holland Sport is, moet een ander het gat maar vullen. „Iedereen heeft nu de kans.” Met een ironisch lachje: „Maar de lat ligt wel hoog.”

Holland Sport, slotspecialNed. 3, 20.25 - 22.00 uur

    • Henk Stouwdam