Het gras van de Noren

Nu het eerste weekend van de meteorologische zomer er alweer op zit, is het de hoogste tijd om het over schaatsen te hebben. Tenslotte zijn de Nederlandse topschaatsers al een week of zeven in training, en terwijl zij zich op Mallorca en elders in het zweet puften, nam de Noorse schaatsbond NSF in Hamar een opvallend besluit.

De langste afstanden bij allroundkampioenschappen, respectievelijk de vijf kilometer bij de vrouwen en de tien kilometer bij de mannen, worden in Noorwegen komend seizoen gereden met wat de Noren een fellestart noemen, te vertalen met massastart. Al is massa een betrekkelijk begrip, want het gaat om vier schaatsers tegelijk aan dezelfde startlijn in plaats van het gebruikelijke een tegen een.

Op 12 augustus, bij de opening van het Noorse schaatsseizoen in het Vikingschip, wordt met de fellestart begonnen. De mannen moeten dertig en de vrouwen vijftien ronden schaatsen. Binnen- en buitenbanen doen er niet toe.

Het is een omstreden besluit. De beste Noorse schaatser, Håvard Bøkko, is er ongelukkig mee en dreigde zelfs even met een boycot. Zijn vader Eirik stemde op het bewuste congres tevergeefs tegen. Med 45 mot 23 stemmer, meldt de bond, werd het besluit aangenomen. Hjalmar Andersen, befaamde Noorse stayer in zijn tijd, zou zich in zijn graf omdraaien, ware het niet dat hij nog leeft. Dan Ivar Ballangrud (1904-1969) maar.

Onder druk van de Noorse tv is de bond tot dit besluit gekomen. Meer spektakel wordt wenselijk geacht bij de in Noorwegen wat kwijnende schaatssport. Dat herinnert eraan dat Amerikanen het volgen van de 10.000 meter qua opwindingsniveau weleens hebben vergeleken met het kijken naar het groeien van gras.

Wat zouden de stylisten Sven Kramer en Bob de Jong hiervan vinden? Een traditie wordt de ijsbaan afgejaagd, omwille van de tv en iets shorttrack-achtigs, een sport waarbij de winnaar vaak degene is die er in alle drukte in was geslaagd om niet te vallen.

John Kroon

    • John Kroon