Het brein van een bingedrinker

Het was een lekker lang weekend met veel zon. En dus heb je wellicht wijntjes gedronken op het terras en een aantal biertjes achterover geslagen tijdens het feestje dat erop volgde. Drink je meer dan zes glazen alcohol binnen twee uur, dan heet dat officieel binge drinking. Het aantal jongeren dat dit doet, neemt toe. Vorig jaar kwamen 684 jongeren met te veel drank op in het ziekenhuis terecht. Dat is een stijging van 37 procent ten opzichte van 2009, toen vijfhonderd kinderen met een alcoholvergiftiging zich meldden. De gemiddelde leeftijd van een comazuiper ligt op 15,6 jaar. De cijfers onderschrijven eerdere bevindingen, namelijk dat de Nederlandse jeugd als geheel een groeiend drankprobleem heeft.

Hoe erg is (te veel) alcohol eigenlijk voor jongeren? Wat doet het met de hersenen? En wat is de invloed van andere genotmiddelen?

    • Marleen Luijt