Harris ontroert met eigen liedjes

Emmylou Harris. Gehoord: 3/6 Carré, Amsterdam. ***

In het lied The Road van haar nieuwe album Hard Bargain zingt Emmylou Harris over haar jonge jaren als countryzangeres. Aan de hand van duetpartner Gram Parsons mocht ze ruiken aan de glamour van het artiestenbestaan. Hoe kon ze daarna nog een ander beroep kiezen? „Ik was taken for a gambler,” zingt ze in een prachtig lied over haar 40-jarig artiestenbestaan, „when I had no more to lose”.

The Road was met voorsprong het mooiste lied dat Emmylou Harris vrijdag zong in een twee uur durende show die haar hele loopbaan besloeg. Ze bracht vooral het brave standaardrepertoire, met een begeleidingsgroep van slaperige Nashville-veteranen. Pas op de momenten dat Harris haar eigen liedjes zong, kwam ze tot leven. Op 64-jarige leeftijd ondergaat de witharige countrydiva een wedergeboorte als songschrijfster. Hoogtepunten waren het ingetogen To Kate en de protestsong My name is Emmett Till.

Lang gold Harris als een van de grootste vertolkers van andermans nummers, totdat Daniel Lanois haar alle songs van het rockende album Red Dirt Girl (2000) zelf liet schrijven. Nu is ze weer terug bij gezapige countrymuziek. Het wachten is op een visionair producer als Rick Rubin, die haar onverminderd roerende voordracht nog eens rauw en zonder slappe countrymuzikanten op de plaat durft te zetten.

    • Jan Vollaard