Fujimori erkent zege Humala in Peruaanse presidentsverkiezingen

Caption: Peruvian presidential candidate Keiko Fujimori reads a statement to the press after exit polls and quick count showed her losing the vote, in Lima June 5, 2011. Fujimori said she would concede defeat if official results due out later on Sunday confirmed the exit polls and quick counts indicating that she would lose to rival Ollanta Humala. REUTERS/Enrique Castro-Mendivil (PERU - Tags: ELECTIONS POLITICS)
Caption: Peruvian presidential candidate Keiko Fujimori reads a statement to the press after exit polls and quick count showed her losing the vote, in Lima June 5, 2011. Fujimori said she would concede defeat if official results due out later on Sunday confirmed the exit polls and quick counts indicating that she would lose to rival Ollanta Humala. REUTERS/Enrique Castro-Mendivil (PERU - Tags: ELECTIONS POLITICS) Kandidaat Keiko Fujimori leest een verklaring voor na het verliezen van de Peruaanse presidentsverkiezingen. Foto: Reuters / Enrique Castro-Mendivil

Presidentskandidaat Keiko Fujimori erkent formeel haar nederlaag in de Peruaanse presidentsverkiezingen. Vannacht claimde haar tegenstander, de linkse oud-legerofficier Ollanta Humala, nadat het merendeel van de stemmen geteld was de overwinning.

De verkiezing liep uit op een nek-aan-nekrace tussen de twee. Humala (48) kreeg ongeveer drie procent meer stemmen dan Fujimori (36).

Tijdens zijn overwinningtoespraak zei Humala vannacht dat de indrukwekkende economische groei van het land “de grote motor wordt van de sociale integratie die de Peruanen verlangen.” Humala heeft de arme bevolking een groter aandeel in de welvaart beloofd.

Bankiers en mijnbedrijven vrezen dat industrieën zullen worden genationaliseerd en dat land van de rijken wordt onteigend als Humala president wordt. De Peruaanse beurs werd vandaag gesloten, nadat deze vanochtend bij de opening prompt een recordverlies van 12,5 procent leed.