Ex-spion van AIVD is nu ook ex-journalist

Na ex-spion is de Nederlander Paul Kraaijer sinds dit weekend ook ex-journalist. De uitgever van het Surinaamse maandblad Parbode heeft hem direct ontslagen nadat Kraaijer dit weekend in De Telegraaf onthulde dat hij 25 jaar als infiltrant heeft gewerkt voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (voorheen BVD). Het bedrijf noemt het „uiteraard erg vervelend” om „een geheim agent in je team te ontdekken”.

Kraaijer zou in 1986 geworven zijn door een adjudant van de regionale inlichtingendienst van de politie in Zwolle (RID) toen hij nog werkte als waarnemend griffier bij de rechtbank in Zwolle. Hij wekte de interesse van een medewerker van de inlichtingendienst toen hij vertelde over een café dat hij bezocht waar veel criminelen kwamen. In eerste instantie verstrekte hij informatie over cafébezoekers, later begaf hij zich onder linkse activisten.

Hij infiltreerde volgens eigen zeggen in de linkse actiegroep AFA (Anti Fascistische Actie) en richtte zelfs een lokale afdeling op in Zwolle. Bij een conferentie van Anders Globalisten in Evian deed hij alsof hij voor dagblad Trouw een artikel wilde schrijven.

Op verzoek van de AIVD zou Kraaijer ook een geprepareerde laptop cadeau hebben gedaan aan de man die bekendstaat als de Vegan Streaker sinds hij gekleed in een onderbroek aandacht vroeg voor dierenleed, in een uitzending van een programma van Paul de Leeuw.

Kraaijer zegt tegen De Telegraaf dat hij stopte met zijn infiltratie in AFA omdat hij een vriendin kreeg en niet wilde dat zij risico’s zou lopen. Als vermeend links activist (hij stond in die rol ook de pers te woord) ontving hij geregeld bedreigingen van extreem-rechtse activisten. Kraaijer woont volgens de uitgever van Parbode sinds januari in Suriname.

De SP eist opheldering van minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA). Journalistenvakbond NVJ wil niet dat de journalistiek „als dekmantel” wordt gebruikt, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning.