Espresso met Ali Abdullah Saleh

Scherf Het is de derde keer dat ik met Ali Abdullah Saleh espresso drink, maar de president van Jemen heeft dan ook net een shrapnel uit zijn lichaam laten verwijderen. ‘Kijk,’ zegt Saleh. ‘Dit is ’m nou.’ Hij houdt een stukje ijzer tussen zijn vingers. ‘Is ie niet mooi? Hij heeft de vorm van een

Scherf

Het is de derde keer dat ik met Ali Abdullah Saleh espresso drink, maar de president van Jemen heeft dan ook net een shrapnel uit zijn lichaam laten verwijderen. ‘Kijk,’ zegt Saleh. ‘Dit is ’m nou.’ Hij houdt een stukje ijzer tussen zijn vingers. ‘Is ie niet mooi? Hij heeft de vorm van een pinguïn. Zie je het ook?’ Ik probeer een pinguïn te ontwaren in de granaatscherf, maar het lukt me niet. ‘Als je ’m ondersteboven houdt,’ zegt de president van Jemen, ‘dan is het net een koalabeer.’ Ik vraag waar hij geraakt is door de granaatscherf. In zijn hoofd? ‘Nee,’ zegt Saleh. ‘In mijn borst.’

De operatie vond plaats in Saoedi-Arabië. Klopt het dat hij over twee weken weer naar Jemen wil terugkeren? ‘Ik mis mijn land nu al,’ zegt Saleh. ‘Het is zo’n mooi land. Wie zijn vakantie nog niet heeft geboekt, moet in de zomer naar Jemen komen.’ Ik vertel dat ik naar Italië ga. ‘Naar Berlusconi?’ roept de president van Jemen. ‘Die boef!’ Saleh neemt nog een slokje espresso. ‘Het is mij een raadsel dat hij nog aan de macht is. Hij had allang moeten aftreden.’ Weet de president dat hij doodverklaard is na de raketaanval op zijn paleis? ‘De oppositie,’ zegt Saleh. ‘Ze hebben hun verstand verloren.’

    • Ernest van der Kwast