Energie ebt weg bij Oranje

Het Nederlands elftal speelde zaterdag gelijk tegen Brazilië (0-0). Doelman Tim Krul en middenvelder Kevin Strootman imponeerden in het warme Goiania.

Na het laatste fluitsignaal van de vriendschappelijke wedstrijd tussen Brazilië en Nederland klonk zaterdag afkeurend boegeroep door het Serra Dourada Stadion in het Braziliaanse Goiania. Het doelpuntloze gelijkspel was een teleurstelling voor de massaal toegestroomde Braziliaanse supporters, die gehoopt hadden op revanche nadat Nederland vorig jaar Brazilië uit het WK had gestoten.

Ondanks de weinig inspirerende uitslag toonde de Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk zich na afloop tevreden met het resultaat tegen een land „dat toch vijf keer wereldkampioen is geweest”.

In de eerste helft had Van Marwijk daarbij een Oranje gezien – zonder vaste krachten als Mark van Bommel, Wesley Sneijder en Maarten Stekelenburg – dat domineerde. „Het lijkt soms wel vanzelf te gaan”, zo zei Van Marwijk. „Wie er ook speelt, hij past zich meteen aan ons systeem aan. Maar laten we nu niet denken dat het vanzelf gaat, want dan verliezen we woensdag van Uruguay.”

Tegelijkertijd moest de bondscoach toegeven dat het spelbeeld na rust minder gunstig was geweest voor Oranje. Brazilië zocht nadrukkelijker het doel van zijn tegenstander, waarbij debuterend keeper Tim Krul verschillende keren in actie moest komen. Oranje had daarbij geluk dat de Braziliaanse schutters niet scherp waren. Kruls collega Julio Cesar had daarentegen in de tweede helft vrijwel niets te doen.

Van Marwijk vond het jammer dat in de tweede helft de energie vrijwel weg was bij Oranje. „Dat kwam doordat veel spelers toch nog last hebben van een jetlag. Het veld was ook slecht en daarbij was het erg warm. Het zegt voldoende dat zelfs Dirk Kuijt niet meer kon. Die heeft altijd wel lucht. In de tweede helft hadden we ook zomaar kunnen verliezen.”

Zijn Braziliaanse collega Mano Menezes had een andere visie op de tweede helft. Brazilië had zich in zijn ogen herpakt na een zwakke eerste helft, en talrijke kansen gecreëerd. De rondzwervende Neymar, publiekslieveling en speler van Santos, was daarbij een voortdurende plaag voor de Nederlandse verdedigers.

Ondertussen kwam Oranje er eigenlijk niet meer aan te pas, zo constateerde Menezes tijdens de gezamenlijke persconferentie. „Alleen scoren we niet”, zei hij. „Maar we moeten op deze weg doorgaan.”

In de eerste 45 minuten had Brazilië moeite met het positiespel van Nederland. De gastheer werd in verlegenheid gebracht door snelle uitvallen van Oranje. Daarbij stuitte de goed spelende Ibrahim Afellay, die op de plek van Sneijder stond, twee keer op doelman Cesar. Zijn eerste kans kwam na een prachtige aanval waarbij het volledige aanvalstrio Arjen Robben, Dirk Kuijt en Robin van Persie betrokken was.

Opvallend was het optreden van de 21-jarige Kevin Strootman, die naast Nigel de Jong acteerde op het middenveld. Ogenschijnlijk eenvoudig bleef de linksbenige speler van FC Utrecht overeind, onder meer in duels met de gelouterde Lucas Leiva, clubgenoot van Dirk Kuijt bij Liverpool. Onder toeziend oog van zo’n 36.000 Brazilianen speelde Strootman tijdens zijn vierde duel voor Oranje alsof hij nooit anders had gedaan.

Van Marwijk was behalve over Strootman ook positief over Krul. De 23-jarige doelman van Newcastle United lanceerde weliswaar op Engelse wijze te veel lange ballen naar voren, maar „groeide” in de wedstrijd. „Tim heeft het fantastisch gedaan en heeft een geweldige wedstrijd gekeept”, vond de bondscoach.

    • Philip de Wit