Eigen Huis zet inbreker op internet

De Vereniging Eigen Huis (VEH) gaat inbrekers „letterlijk te kijk zetten”. Op de site veiligwonencheck.nl/inbrekers wil de organisatie vanaf woensdag foto’s en filmpjes van inbrekers plaatsen. Bewoners worden aangemoedigd om beelden van beveiligingscamera’s in te sturen. VEH belooft de anonimiteit van de inzenders te waarborgen.

VEH-woordvoerder Manon van Essen spreekt van een „controversiële actie” wegens de Maand van Veilig Wonen. Doel is aandacht vragen voor preventie en opsporing, aldus Van Essen. Het aantal woninginbraken is tussen 2008 en 2010 gestegen van ruim 63.400 naar 80.600, volgens de Raad van Korpschefs. Een kwart betreft pogingen inbraak.

Hoeveel foto’s en filmpjes de VEH al heeft, wil Van Essen niet zeggen: „We krijgen regelmatig spontaan materiaal opgestuurd.” Inzenders moeten een kopie van de aangifte meesturen waarin wordt verwezen naar de opnamen. „Maar er is een zeker risico. Het materiaal is nooit voor 100 procent te controleren.”

Het College Bescherming Persoonsgegevens ziet „een groot aantal elementen die privacyvragen oproepen”, zegt een woordvoerder. Hoogleraar recht en informatisering Corien Prins keurt de actie af. „De belangen die je moet afwegen zijn preventie en persoonsbescherming. Het gaat hier om verdachten, geen veroordeelden, en de foto’s blijven altijd op internet te vinden.”