Eigen Huis zet beelden inbrekers online

De Vereniging Eigen Huis gaat beelden van inbrekers op internet zetten. Iedereen mag beelden insturen, zolang er maar een kopie bijzit van een aangifte die naar de beelden verwijst, meldt de vereniging van huiseigenaren vanochtend.

Vanaf woensdag kunnen de beelden worden geüpload naar een site die tips geeft voor het voorkomen van een inbraak; veiligwonencheck.nl. Die aanpak is risicovol, aangezien het materiaal nooit voor honderd procent te controleren is.

“Door nieuwe apparatuur worden steeds vaker beelden van inbrekers gemaakt”, zegt een woordvoerder. “Vaak blijven de beelden hangen bij politie en justitie, die maken wij nu openbaar.”

‘Het gaat om verdachten, niet veroordeelden’


De organisatie heeft het ministerie van Justitie en het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) al over de plannen geïnformeerd. Het CBP buigt zich nog over de privacyvragen die de actie oproept.

Hoogleraar recht en informatisering Corien Prins keurt de actie vandaag in NRC Handelsblad af:

“De belangen die je moet afwegen zijn preventie en persoonsbescherming. Het gaat hier om verdachten, geen veroordeelden, en de foto’s blijven altijd op internet te vinden.”

Volgens Eigen Huis is de maatregel nodig omdat het aantal inbraken stijgt. Het aantal woninginbraken is tussen 2008 en 2010 gestegen van ruim 63.400 naar 80.600, volgens de Raad van Korpschefs.

‘Auto- en woninginbraken afgenomen’


Het AD concludeert vanochtend juist uit de eigen misdaadmeter dat het aantal inbraken sinds 2001 is afgenomen doordat de veelplegende junk uitsterft. “Het aantal inbraken is inderdaad lager dan in 2001, maar sinds een paar jaar stijgt het aantal weer”, legt de woordvoerder uit. Vorig jaar steeg het aantal woninginbraken met acht procent tot tachtigduizend.