Een explosief klimmetje, dat ligt Lars Boom wel

Weer bewees Lars Boom zijn kracht, in de korte tijdrit op de weg in de Proloog van de Dauphiné Libéré.

Lars Boom is uitstekend aan de Dauphiné Libéré begonnen. De Nederlandse renner van Rabobank won gisteren op indrukwekkende wijze de proloog van de Franse rittenkoers. Boom, die eerder de proloog won van de Ronde van Qatar (2011) en van Parijs-Nice (2010), was met een tijd van 6.18 minuten de snelste in de 5,4 kilometer lange proloog in Saint-Jean-de-Maurienne.

De Kazach Aleksandr Vinokoerov van Astana eindigde op twee seconden als tweede. De Brit Bradley Wiggins (Team Sky) moest vijf seconden toegeven op Boom. Ook Rabokopman Robert Gesink kon terugkijken op een goede start van de Dauphiné. Met een tijd van 6.35 minuten hield Gesink de schade beperkt.

De zege van Boom kwam voor ploegleider Adri van Houwelingen als een verrassing, want twee weken geleden stapte Boom in de Ronde van Californië nog af met knieklachten. Maar het parkoers was hem op het lijf geschreven. „Direct na de start een explosief klimmetje, dat ligt hem wel. Hij maakte het daarna ook helemaal waar”, zei Van Houwelingen. Dat de Raboploeg nu al een ritzege te pakken heeft zorgt voor rust. Van Houwelingen: „Het neemt wat druk van de ketel voor Robert Gesink. Die rijdt de komende dagen toch wat makkelijker.”

De Dauphiné, een van de belangrijke koersen in de voorbereiding op de Ronde van Frankrijk volgende maand, duurt nog tot en met zondag. Vandaag staat de eerste etappe op het programma, een rit van Albertville naar Saint-Pierre-de-Chartreuse over 144 kilometer met aankomst op een col van de tweede categorie.

In de Ronde van Luxemburg won de Fransman Romain Feillu gisteren de vierde en laatste etappe. De eindzege ging naar de Duitser Linus Gerdemann. (Novum)