Duitse kiemen vermoedelijke ziektebron, kritiek neemt toe

Biologische kiemgroenten uit Nedersaksen zijn mogelijk de bron geweest van de darmepidemie in Duitsland die aan meer dan twintig mensen het leven heeft gekost. Het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het Nederlandse RIVM, zou daarover vanmiddag uitsluitsel geven.

De Duitse gezondheidsautoriteiten wezen de biologische groenteteler Bienenbüttel in Uelzen bij Hamburg gisteren aan als een „zeer heet spoor”. Het bedrijf levert, deels via tussenhandelaren, kiemgroenten (Sprossen) zoals taugé en alfalfa afzonderlijk en in verschillende mengverpakkingen aan restaurants, groothandels en aan de reformzaken die vanouds populair zijn in Duitsland.

Bienenbüttel leverde onder meer aan restaurant Kartoffelkeller in Lübeck, waar twee weken geleden zeker zeventien mensen een EHEC-bemetting hebben opgelopen.

Gert Lindemann, minister van Landbouw van de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen, zei gisteravond op een persconferentie: „De indicaties zijn eenduidig. We raden de consumptie van rauwe kiemgroenten dringend af”. Tot nader order blijven ook de ‘verdachte’ groenten sla, tomaten en komkommers op de zwarte lijst staan.

Aan de gevolgen van de besmettelijke EHEC-bacterie zijn in Duitsland inmiddels 21 mensen gestorven. Er zijn 1526 mensen besmet, bij 627 is ook nierfalen geconstateerd. Een groot aantal van hen verkeert in levensgevaar. In Zweden is één dode gevallen. Duitse ziekenhuizen moeten alle zeilen bijzetten om patiënten te helpen.

Intussen groeit de kritiek in Duitsland op de aanpak van de gezondheidscrisis. De sociaal-democraat Thomas Oppermann noemt het crisismanagement van de minister van gezondheid, de liberaal Daniel Bahr, „weinig overtuigend”. Het heeft ruim twee weken geduurd voordat de gecompliceerde en logge Duitse gezondheidszorg enigszins vat kreeg op de darminfectie.

In het nieuws: pagina 4-5

    • Joost van der Vaart