‘Dood commandant Al-Qaeda in Pakistan niet bevestigd’

Caption: FILE - In this Nov. 29, 2008 file photo, an Indian soldier takes cover as the Taj Mahal hotel burns during gun battle between Indian military and militants inside the hotel in Mumbai, India. Ilyas Kashmiri, a top al-Qaida commander and possible replacement for Osama bin Laden who is accused of the 2008 Mumbai massacre, was killed in an American drone-fired missile strike close to the Afghan border, a fax from the militant group he heads and a Pakistani intelligence official said Saturday, June 4, 2011. Described by U.S. officials as al-Qaida's military operations chief in Pakistan, the 47-year-old Pakistani was one of five most-wanted militant leaders in the country, accused of a string of bloody attacks in South Asia as well as aiding plots in the West. (AP Photo/David Guttenfelder, File) Indiase militair zoekt dekking tijdens een vuurgevecht bij het Taj Mahal hotel in Mumbai. Ilyas Kashmiri wordt gezien als een van de breinen achter de aanslag op 29 november 2008. Foto: AP / David Guttenfelder

De dood van terroristenleider Ilyas Kashmiri, bij een Amerikaanse drone-aanval in het zuiden van Waziristan afgelopen vrijdag, kan niet door de Verenigde Staten bevestigd worden.

Dat heeft een ambtenaar van het Ministerie van Defensie in Kabul vanmiddag gezegd tegenover persbureau AFP.

Vrijdag kwamen zeker negen militanten om bij een raketaanval door onbemande Amerikaanse vliegtuigen in het grensgebied met Afghanistan. Geloofd werd dat zich daaronder ook Kashmiri bevond.

Kashmiri mogelijk medeverantwoordelijk voor aanslag Mumbai in 2008

Kashmiri is de commandant van de Harkatul Jihad al-Islami (HJI) en wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanval op een marinebasis in Karachi.

Kashmiri was waarschijnlijk ook betrokken bij de zelfmoordaanslagen in Mumbai in 2008 waarbij 166 mensen werden gedood. Hij deed zijn ervaringen op tijdens de strijd tegen de Sovjet-bezetting van Afghanistan en in de door Pakistan en India betwiste regio Kashmir.

‘Dood Kashmiri zou een grote slag toebrengen aan Al-Qaeda’

Kashmiri is ook in verband gebracht met de dood van de Pakistaanse journalist Syed Saleem Shahzad die onlangs een boek publiceerde waarin hij schrijft dat Al Qadea en Kashmiri bestaande Pakistaanse plannen voor een aanval op India hadden ‘gekaapt’ en de aanval op Mumbai in eigen hand hadden genomen.

Volgens NRC-correspondent Wim Brummelman zou de dood van Kashmiri een grote slag toebrengen aan Al-Qaeda, mits deze bevestigd kon worden:

“Als de dood van Kashmiri wordt bevestigd, betekent dat een grote slag voor de extremistische groeperingen. Kashmiri was een van de belangrijkste architecten op de grond voor de terreuractiviteiten van Al Qaeda en verwante groeperingen.”

Vanochtend vonden er opnieuw drie drone-aanvallen plaats in Zuid-Waziristan. Hierbij werden zo’n twintig vermoedelijke extremisten gedood. Het ging om aanvallen op een islamitisch opleidingscentrum in de bergen rond de plaats Wana.

Lees hier meer over Al-Qaeda en Pakistan.

Bekijk een interactieve kaart van aanslagen door Al-Qaeda:
Interactieve graphic: Aanslagen Al-Qaeda

    • Hans Klis