Donner doet topambtenaar Annemieke Nijhof onrecht

Directeur-generaal Annemieke Nijhof van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft besloten om te vertrekken als ambtenaar. Zij koestert fundamentele bezwaren tegen de opvattingen van de PVV (1 juni, pagina 2). Haar besluit is moedig en uniek. Het is moedig omdat zij, als 45-jarige, haar loopbaan bij de overheid beëindigt. Het is uniek omdat ambtenaren tot op heden hebben gezwegen over de verwerpelijke opvattingen van de gedoogpartner van dit kabinet.

Nijhof zegt dat ze in dit politieke klimaat onvoldoende energie en toewijding kan opbrengen voor haar werk: „Ik doel dan op de rol van de PVV in de politiek en de coalitie. Door de PVV worden 1,6 miljoen landgenoten collectief als fundamentalisten weggezet die onze rechtsstaat bedreigen. Er ontstaat langzamerhand een taboe om daarvoor te waarschuwen.” Met deze woorden ben ik het geheel eens.

Te hopen valt dat deze unieke beslissing van een topambtenaar politici van de regeringspartijen VVD en CDA aan het denken zal zetten. Minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) gaf gisteren in Buitenhof te kennen dat hij in elk geval niet aan het denken is gezet. Volgens Donner is Nijhof het niet oneens met het kabinetsbeleid dat zij moet uitvoeren. Daarom vindt hij het merkwaardig dat zij opstapt.

Donner gaat volledig voorbij aan Nijhofs principiële bezwaren tegen opvattingen van de PVV. Daarmee doet hij haar onrecht. Hij negeert dat eenderde van zijn partijgenoten het helemaal eens is met haar mening over de hechte samenwerking van de VVD en het CDA met de PVV.

Frans H. Weisglas (VVD)

Oud-voorzitter Tweede Kamer

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Onder de brief Donner doet topambtenaar Annemieke Nijhof onrecht (Opiniepagina , 6 juni) staat ten onrechte de naam ‘Frans H. Weisglas’. Dit moet zijn: Frans W. Weisglas.

    • Frans H. Weisglas Oud-Voorzitter Tweede Kamer