Doden bij onrust aan grens Israël en Syrië

Israëlische troepen hebben twintig demonstranten doodgeschoten

Israëlische troepen schoten gisteren op enkele honderden pro-Palestijnse demonstranten, die vanuit Syrisch grondgebied de door Israël bezette Hoogvlakte van Golan probeerden binnen te komen. Dit meldde de Syrische staatstelevisie.

De nationaliteit van de doden is nog onbekend, ze zouden nabij het hek op de grens zijn neergeschoten. Tientallen anderen zouden zwaargewond zijn geraakt.

NRC-correspondent Guus Valk was in Qalandia, nabij Ramallah, en sprak van chaos. “Het leger schiet met traangas, de Palestijnen rukken op en druipen af. (..) Er zijn zeker een paar gewonden, de meeste geraakt door traangasgranaten. Ambulances proberen dichtbij te komen, maar zijn vrij kansloos.”

Valk meldde verder dat het Israëlische leger zich had geposteerd op daken en vanaf daar met traangas en rubberen kogels op de betogers aan de andere kant van de grens schoot. De vele gewonden werden onder meer veroorzaakt doordat de militairen de traangasgranaten niet de lucht in schieten, maar op de menigte zelf.

Het was gisteren Naksa-dag, de dag waarop in de Arabische landen de nederlaag tegen Israël wordt herdacht van de zesdaagse oorlog van 1967. Israël veroverde toen de Hoogvlakte van Golan, een gebied dat Syrië terug wil hebben. (NRC)