Doden bij gevechten Jemenitische troepen en stamleden

A soldier performs prayers at a checkpoint in Sanaa June 5, 2011, 2011. The Ahmar group, leader of Yemen's Hashed tribal federation that has been locked in battle against troops loyal to Yemeni President Ali Abdullah Saleh, has agreed to abide by a day-old truce, the opposition said on Sunday. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY RELIGION IMAGES OF THE DAY) Een soldaat in gebed bij een checkpoint bij Sana'a, gisteren. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Gevechten tussen aan president Ali Abdullah Saleh getrouwe troepen en opstandige stamleden hebben in de Jemenitische hoofdstad Sana’a aan zeker zes mensen het leven gekost. Drie aanhangers van oppositieleider Sheik Sadeq al-Ahmar werden vanmorgen door sluipschutters doodgeschoten.

Gisteravond werd een controlepost van overgelopen militairen aangevallen. De militairen beantwoordden de aanval. Een van hen werd gedood en ook twee aanvallers verloren het leven.

Eerder zondag gingen duizenden Jemenieten in Sana’a de straat op om te vieren dat Saleh naar Saudi-Arabië is vertrokken. Saleh wordt in een Saoedisch ziekenhuis behandeld aan verwondingen die hij opliep toen zijn presidentieel complex vrijdag met raketten werd bestookt.

Vicepresident Abed Rabbo Mansour Hadi, die de taken van Saleh waarneemt, heeft aangeboden zijn troepen terug te trekken uit de wijk waar ze slag leveren met strijders van oppositieleider Al-Ahmar. Al-Ahmar heeft met Hadi’s voorstel ingestemd. Hij verplicht zich daarmee op zijn beurt de door zijn strijders bezette straten en regeringsgebouwen te ontruimen. Desondanks werd er maandag in de wijk gevochten.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Peter van der Ploeg