Diplomafraude op ROC Landstede in Zwolle

Uit publicaties van de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat twintig scholieren een diploma kregen dat niet rechtsgeldig is.

. Het ROC Landstede in Zwolle heeft vorig jaar aan twintig mbo’ers een niet rechtsgeldig diploma uitgereikt, zo blijkt uit publicaties van de Inspectie van het Onderwijs. Het gaat om negentien scholieren die de opleiding Netwerkbeheerder volgden en om een scholier die de opleiding ict-beheerder volgde.

De diplomafraude heeft betrekking op een klas die in het schooljaar 2009-2010 binnen een jaar na het behalen van de opleiding op niveau 3, de opleiding voor niveau 4 afrondde. De mbo’ers bleken een diploma te hebben gekregen, terwijl ze geen stage hadden gelopen.

Het regionale dagblad De Stentor meldt dat er te weinig stageplekken waren, waarop de opleiding besloot de leerlingen vrijstelling te geven zonder ze een alternatief programma aan te bieden. Bestuurslid van de onderwijsinstelling Mark Westenberg stelt in de krant dat de toezegging over de vrijstelling was gedaan door een docent, maar ook dat hijzelf deze keuze nog steeds verdedigbaar vindt. De betreffende docent is echter wel ontslagen, zo staat in een reactie van de school op de bevindingen van de inspectie. (Novum)