De bliksem kwam van onderen

Een deken van bliksem, te midden van een gitzwarte lucht. Inderdaad, het was een flinke vulkaanuitbarsting zaterdag in het zuiden van Chili. Locatie: Puyehue-Cordon Caulle, zo’n 900 kilometer ten zuiden van hoofdstad Santiago. Ruim tien kilometer schoot de kolom van as de lucht in. Met als gevolg 3.500 geëvacueerden en donkere luchten tot boven Argentinië. Bliksem bij een vulkaanuitbarsting komt vaker voor. Onlangs hebben aardwetenschappers ontdekt waarom: als gas en as met een snelheid van zo’n 600 meter per seconde de lucht in schiet kan er een wervelstorm in de vulkaanwolk ontstaan. De werveling ontstaat uit een wisselwerking van de opstijgende kolom as met de wind, die daar dwars op staat. Door het voortdurend tegen elkaar opbotsen van aanvankelijk ongeladen stofdeeltjes kunnen deze toch een sterke lading opbouwen. Dat creëert een elektrisch pad waarlangs de bliksem kan overslaan. Foto AP / Francisco Negroni Volcanic lightning is seen over the Puyehue volcano, over 500 miles south of Santiago, Chile, Sunday June 5, 2011. Authorities have evacuated about 600 people in the nearby area. The volcano was calm on Sunday, one day after raining down ash and forcing thousands to flee, although the cloud of soot it had belched out still darkened skies as far away as Argentina. (AP Photo/Francisco Negroni, AgenciaUno) CHILE OUT, NO PUBLICAR EN CHILE, NO SALES AP, FRANCISCO NEGRONI, AGENCIA>

Een deken van bliksem, te midden van een gitzwarte lucht. Inderdaad, het was een flinke vulkaanuitbarsting zaterdag in het zuiden van Chili. Locatie: Puyehue-Cordon Caulle, zo’n 900 kilometer ten zuiden van hoofdstad Santiago.

Ruim tien kilometer schoot de kolom van as de lucht in. Met als gevolg 3.500 geëvacueerden en donkere luchten tot boven Argentinië.

Bliksem bij een vulkaanuitbarsting komt vaker voor. Onlangs hebben aardwetenschappers ontdekt waarom: als gas en as met een snelheid van zo’n 600 meter per seconde de lucht in schiet kan er een wervelstorm in de vulkaanwolk ontstaan.

De werveling ontstaat uit een wisselwerking van de opstijgende kolom as met de wind, die daar dwars op staat. Door het voortdurend tegen elkaar opbotsen van aanvankelijk ongeladen stofdeeltjes kunnen deze toch een sterke lading opbouwen. Dat creëert een elektrisch pad waarlangs de bliksem kan overslaan.