De biologische scheuten krijgen een zware week

Zelfs het meest mislukte programma bevat wel eens een briljant moment. In de laatste aflevering van de op z’n zachtst gezegd teleurstellende reeks satirische programma’s Comedy Live (BNN) brak zaterdag heel even de zon door.

Dat was te danken aan Henry van Loon, een cabaretier en stand-up komiek die met enige regelmaat op televisie te zien is in pijnlijk ongeestige sketches. Dat hij zich daarvan zelf bewust is, viel te constateren in Michiel van Erps zondag uitgezonden documentaire Erop of eronder (VARA) over het gezelschap Comedy Train. Hoe leuk die komieken ook soms op een podium zijn, achter de schermen blijken het veelal tobbers, die zich niet snel tevreden betonen over de eigen prestaties. Een deel van de vaste medewerkers van Comedy Live maakt daar ook deel van uit, onder wie de vooral geprangd in de camera blikkende Van Loon.

Des te groter is de vreugde over zijn optreden als EHEC-bacterie, aan tafel geïnterviewd door Jan Jaap van der Wal. Met een sterk Duits accent licht hij geheimzinnig toe hoe hij en zijn vrienden te werk gaan. Geheel omkleed door een knalrood bacteriepak trekt hij neurotische grimassen, als een pestkop die tot zijn eigen verbazing de hele wereld in verwarring weet te brengen. Overmoedig vergroot hij het mysterie met antwoorden die een CDA-politicus niet zouden misstaan. Of hij ook wel eens op een tomaat gaat zitten? „Misschien wel, misschien niet.” En hij zegt ineens: „Paprika! Ik mag hier toch alles zeggen, dus waarom niet: paprika?”

De hilarische act vormt een adequate samenvatting van de rookgordijnen die sinds het uitbreken van de bacteriële epidemie in Noord-Duitsland opgetrokken worden. De belangen van de landbouwsector zijn zo groot dat de beschuldigingen over en weer door Europa vliegen. We zagen al een staatssecretaris bij Knevel & Van den Brink (EO) onbekommerd een ongeschilde Hollandse komkommer afhappen, want het kan toch niet zo zijn dat onze nationale tuinbouwtrots verantwoordelijk wordt gesteld.

Gisteren kwam het verlossende woord van een politicus uit Nedersaksen, die met slechts een formele slag om de arm een biologische boerderij in Bienenbüttel als de besmettingshaard aanwees. En omdat daar vooral groentescheuten worden gekweekt, wist de NOS meteen dat het om taugé moest gaan.

De Tagesschau (ARD) bericht wat voorzichtiger dat er op dat bedrijf wel achttien soorten scheuten in melanges worden verwerkt. Het Duitse journaal doet niet erg aan stand-uppers voor afzettingslinten, maar toonde wel beelden van Der Gartnerhof, met de vraag of het hier om buitenlandse zaden of iets in het sproeiwater zou kunnen gaan.

Zeker is dat we de komende dagen een forse discussie over de biologische landbouw kunnen verwachten. Ik tip het woord ‘mest’ als thema van de week.

    • Hans Beerekamp