Crisisberaad EU over EHEC - toch onderzoek naar Hollandse taugé

A woman holds bean sprouts with chopsticks in Berlin, Germany, Sunday, June 5, 2011. (AP Photo/Gero Breloer)
A woman holds bean sprouts with chopsticks in Berlin, Germany, Sunday, June 5, 2011. (AP Photo/Gero Breloer) Taugé met stokjes. Foto AP/Gero Breloer

Landbouwministers van de EU-lidstaten houden morgen een spoedbijeenkomst over de uitbraak van de EHEC-bacterie die al aan 22 mensen het leven heeft gekost. Dat heeft EU-voorzitter Hongarije laten weten aan persbureau AFP.

Update 13:00 Er komt toch een onderzoek naar in Nederland geteelde taugé. Vanmorgen zei de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) nog geen reden te zien om een onderzoek in te stellen nu Duitse taugé als mogelijke bron van de EHEC-uitbraak wordt genoemd. “We willen het zekere voor het onzekere nemen”, zegt een woordvoerder nu.

Een woordvoerder van de EU zei dat de ministers komen te spreken over “een antwoord op de economische impact van de crisis.” Veel telers van komkommers en tomaten hebben te lijden onder de verschillende verdenkingen de afgelopen twee weken over de oorzaak van de bron van de bacterie. Premier Zapatero heeft gezegd op zoek te gaan naar schadevergoeding voor Spaanse telers.

Hoewel nog niets bewezen is wijzen autoriteiten binnen de Duitse gezondheidszorg nu op lokaal geteelde taugé als de waarschijnlijke oorzaak van de uitbraak van de EHEC-bacterie. Volgens het Duitse ministerie van Landbouw is de taugé geteeld op een boerderij in Nedersaksen in het noorden van Duitsland.

Hamburg is het epicentrum van de besmetting. Zeker 22 mensen zijn al omgekomen door de bacterie, van wie één in Zweden. In Duitsland raakten meer dan tweeduizend mensen besmet, van wie 627 ernstig. Tien andere Europese landen hebben negentig gevallen gemeld, die – behalve twee – allemaal gerelateerd zijn aan bezoeken aan Noord-Duitsland.