Conservatieve coalitie wint verkiezingen in Macedonië

A supporter of the conservative VMRO-DPMNE, celebrates the victory on the parliamentary elections, in downtown Skopje, Macedonia, late Sunday, June 5, 2011. (AP Photo/Boris Grdanoski) Een aanhanger van de conservatieve VMRO-DPMNE viert de overwinning van de parlementsverkiezingen in Skopje. Foto AP / Boris Grdanoski

De conservatieve regeringscoalitie lijkt de parlementsverkiezingen in Macedonië te hebben gewonnen. De voorlopige uitslagen die de kiescommissie gisteravond bekendmaakte wijzen daarop.

Na telling van 62 procent van de stemmen kan de conservatieve partij van premier Nikola Gruevski rekenen op bijna veertig procent van de stemmen. De sociaaldemocratische oppositie blijft steken op ruim 32 procent.

Gruevski kan bij winst beginnen aan een derde ambtstermijn. Hij schreef vervroegde verkiezingen uit toen de oppositie het parlement demonstratief verliet uit protest tegen de gevangenschap van de directeur van een populaire televisiezender.

    • Marije Willems