Conservatief wint weer in Macedonië

De conservatieve regeringspartij VMRO-DPMNE heeft zondag de Macedonische parlementsverkiezingen gewonnen. Premier Nikola Gruevski kan bij winst beginnen aan een derde ambtstermijn. Verwacht wordt dat hij een coalitie aan zal gaan met de etnisch Albanese DUI-partij. Een derde van de twee miljoen Macedoniërs is etnisch Albanees.

De verkiezingen werden door premier Gruevski vervroegd nadat bij de oppositie grote onvrede was ontstaan over de arrestatie van een populaire pro-oppositie televisieproducent.

Nadat de stemmen in 97,7 procent van de stembureaus zijn geteld, leiden de conservatieven met 39,4 procent van de stemmen. Hun coalitiepartner DUI won 10 procent en de concurrerende sociaal-democraten kregen 33 procent van de stemmen.

In aanloop naar de verkiezingen werd gevreesd voor gewelddadige incidenten op de dag zelf en door beide partijen werden beschuldigingen van fraude en intimidatie geuit. Desondanks sprak een woordvoerder van de verkiezingscommissie van „de best georganiseerde verkiezingen sinds de onafhankelijkheid van Macedonië”.

De komende regering zal zich met name richten op het herstel van de economie, landbouw, investeringen en goede relaties tussen verschillende etnische groepen. Ook toetreding tot de NAVO en EU blijven prioriteit.

Macedonië werd in 1991 onafhankelijk van Joegoslavië. Het is een van de armste landen van Europa. Een op de drie Macedoniërs leeft onder de armoedegrens, het gemiddelde loon is €320 per maand en de werkeloosheid ligt nu op 32 procent. (Reuters, AP)