Congres berispt Obama om Libië

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft president Obama ernstig berispt, omdat hij voor de oorlog in Libië geen instemming van het Congres heeft gevraagd. In een resolutie, die vrijdag met ruime meerderheid werd aangenomen, vraagt het Huis de president binnen twee weken gedetailleerde informatie te geven over kosten en doelstellingen van de Amerikaanse rol in het conflict.

De niet-bindende resolutie heeft geen praktische gevolgen voor de Amerikaanse deelname aan de operatie, die geleid wordt door de NAVO. Maar het binnenlands politieke gewicht van de stemming is dat Congresleden van beide partijen nu hun grote ergernis hebben uitgedrukt over het feit dat zij niet formeel betrokken zijn geweest bij een beslissing deel te nemen aan een oorlog.

De zogeheten War Powers Resolution uit 1973 bepaalt dat de president vijandelijkheden na zestig dagen moet staken, als zij niet goedgekeurd zijn door het Congres. Die deadline verstreek op 20 mei. Ook moet de president over oorlogen nauw overleg voeren met het Congres. Het Witte Huis zegt correct gehandeld te hebben, omdat Congres-leden herhaaldelijk zijn bijgepraat.

De VS hadden aanvankelijk de leiding van de militaire operatie, maar droegen die al snel over aan de NAVO. De Amerikanen nemen met onbemande vliegtuigen deel aan de bombardementen op regeringsinstallaties. Ook leveren ze hun bondgenoten informatie en logistieke steun.

De resolutie (268 voor en 145 tegen) kreeg steun van 45 Democraten. Een resolutie die opriep deelname aan de strijd te staken haalde het niet: van de 148 stemmen voor kwamen er 87 van Republikeinen. (AP, Reuters)