Brand verwoest honderd hectare hei

De brand in het natuurgebied Aamsveen, die vrijdag ontstond, is grotendeels geblust. Omdat een veenbrand vaak lange tijd ondergronds verder smeult, werd de bodem het hele weekend nog omgespit en nageblust.

Gistermiddag waren er nog 350 Duitse en 75 Nederlandse brandweerlieden aan het werk. Zij maakten gebruik van gegevens van een politiehelikopter, die met een warmtebeeldcamera diverse vuurhaarden heeft kunnen lokaliseren. Vandaag zou Landschap Overijssel, dat Aamsveen beheert, het gebied in de gaten houden. Als het vuur weer oplaait, komt de brandweer opnieuw in actie.

Over de oorzaak van de brand in het natuurgebied Aamsveen, ten oosten van Enschede, is nog niets bekend. Naar schatting honderd hectare heide is verloren gegaan. Een naturistencamping in de buurt moest worden ontruimd.

De brand woedde in een gebied dat zich uitstrekt over Nederland en Duitsland. Volgens de brandweer heeft de brand voor ongeveer 70 procent op Nederlands grondgebied gewoed en voor 30 procent op Duitse bodem.

Sinds de eerste melding van de brand, vrijdagochtend even na negen uur, hebben brandweerlieden uit de hele regio Twente de brand proberen te blussen. Er werden acht brandweerwagens ingezet. Er was voldoende bluswater, onder meer dankzij de inzet van een Chinook-helikopter van de vliegbasis Gilze-Rijen in Noord-Brabant. De helikopter loosde elke tien minuten bijna 10.000 liter water.

Aan Nederlandse kant was de brand tegen vijf uur ’s middags onder controle. Over de grens aan Duitse zijde woedde de brand aan de oppervlakte langer. Ook daar hielp de Chinook met blussen.