Boom bekroont met proloogzege succes Raboploeg

Wielrenner Lars Boom heeft de proloog gewonnen van de Dauphiné Libéré. De tijdritspecialist van de Raboploeg versloeg over een afstand van 5,4 kilometer de klassementsrenners Aleksandr Vinokoerov (tweede op twee seconden) en Bradley Wiggings (derde op vijf tellen). „Mijn proloog gaat goed als ik hard train”, zei Boom, die vanmorgen in Albertville in de gele leiderstrui vertrok voor de eerste rit naar Saint-Pierre-de-Chartreuse. „Dit was een mooie proloog met een klein klimmetje. Perfect voor mij.”

De voormalig wereldkampioen veldrijden, die eerder prologen won in Ronde van Normandië (2007), Parijs-Nice (2010) en de Ronde van Qatar (2011), stapte onlangs af met een knieblessure in de Ronde van Californië. „Ik ben blij dat het weer goed gaat en dat ik heb gewonnen.” Boom is kandidaat om met de Raboploeg deel te nemen aan de Tour de France, die op 2 juli start in de Vendée.

Robert Gesink hield gisteren zijn achterstand beperkt op de favorieten voor de eindzege in de Franse rittenkoers, die aanstaande zondag eindigt met een bergaankomst op La Toussuire. In zijn eerste wedstrijd na een zware hoogtestage in de Sierra Nevada eindigde de Rabo-kopman als 29ste, op zestien seconden van Boom. „Tevreden over een hele degelijke proloog in de Dauphiné”, twitterde Gesink na afloop. „Druk bezig met inzameling voor het standbeeld voor Lars Boom”, vervolgde hij. „Grote klasse.”

Ook ploegleider Adri van Houwelingen was blij verrast met de zege van Boom. „Dit is goed voor het team en zeker voor Gesink. Het neemt wat druk van de ketel nu we al een ritzege op zak hebben.” Overmorgen volgt voor Gesink een belangrijke test, als de renners in en rond Grenoble een tijdrit rijden van 42,5 kilometer, over precies hetzelfde parcours als straks in de voorlaatste rit in de Tour. In de Dauphiné treft Gesink van zijn Tour-concurrenten naast Vinokoerov en Wiggins ook Cadel Evans, Jurgen van den Broek en Ivan Basso.

De Raboploeg was ook buiten de Dauphiné succesvol. Theo Bos versloeg in de Tour de Rijke in de massasprint Kenny van Hummel van Skil-Shimano. „De laatste kilometers was het een duel tussen Rabo en Skil”, vertelde Bos op Rabosport.nl. „Het was een soort dragrace tussen Kenny en mij. Koen Vermeltfoort trok uit de laatste bocht door en ik kwam in het wiel van Kenny. Op het laatst kon ik hem passeren. Het was een perfect ploegenspel.”

Wilco Kelderman, uit de Rabo-opleidingsploeg, won het eindklassement in de Ronde van Noorwegen. Ploeggenoot Ramon Sinkeldam was de sterkste in de Ronde van Limburg en Rabo-mountainbiker Henk Jaap Moorlag won de GP d’Europe. „Schitterende dag voor de Raboploeg”, concludeerde Gesink op Twitter.