Beursnotering en voetbalclub niet een vanzelfsprekende combinatie

Afgelopen vrijdag dook de naam Value8 op als mogelijke koper van voetbalclub Standard Luik. Vier vragen over de bevestigde „interesse” van Peter Paul de Vries.

Value8, de snel groeiende beursgenoteerde investeringsmaatschappij van oud-VEB-voorman Peter Paul de Vries, heeft belangstelling voor Standard Luik, zo bleek vrijdag bij gerucht in de Belgische krant Le Soir. Wat moet hij daarmee?

1 Klopt het gerucht?

Normaal gesproken gaan beursgenoteerde bedrijven niet in ‘op geruchten in de markt’. Value8 reageerde vrijdag wél. In een persbericht bevestigde het „interesse te hebben in het nemen van een belang in Standard Luik”. En „in algemene zin” voegde Value8 nog toe dat „gesprekken worden gevoerd met diverse partijen om het cluster ‘Leisure & Luxury’ uit te breiden”. Dat cluster staat voor investeringen in de sectoren ‘vrije tijd’ en ‘luxe producten’. In Belgische media klinken overigens meer mogelijke nieuwe eigenaren, sinds de huidige grootaandeelhouder, de Margarita Louis-Dreyfus, liet weten de club te willen verkopen: onder meer tv-producent Woestijnvis en frisdrankproducent Red Bull.

2Past een investering in Standard binnen de doelstellingen van Value8?

Volgens de ruime formulering van Value8 zelf wel: het bedrijf streeft investeringen na in „middelgrote groeiende ondernemingen” met een waarde 10 tot 150 miljoen euro, „hoofdzakelijk in Nederland”, maar ook elders in Europa, „met name België en Frankrijk”. De waarde van Standard Luik wordt geschat op 32 miljoen euro, ruim 8 miljoen meer dan de beurswaarde van Value8.

Het genoemde cluster waar Standard Luik in zou passen, Leisure & Luxury, richt zich op „de trendmatige groei van het aantal vermogende mensen”, niet per se op een voetbalclub in een voormalige mijnwerkersstad.

3 Is de club financieel gezond?

Vergeleken met probleemgevallen in eigen land (PSV, Feyenoord) staat Standard er relatief goed voor. Volgens Het Belang van Limburg draaide Standard in de laatste vijf seizoenen een winst van 28 miljoen euro, en was de laatste jaaromzet 45 miljoen euro. De schuldenlast is met 15 miljoen euro relatief laag. Sportief gezien is Standard een subtopper. De club speelde slechts eenmaal in de Champions League. Met een via de nacompetitie afgedwongen tweede plaats, haalde het voor komende seizoen slechts de voorronde van dit lucratieve Europese bekertoernooi.

Meest waardevolle bezit is de spelerslijst, met klinkende namens als Sébastien Pocognoli en Tom de Mul. Sterspeler Axel Witsel staat in de belangstelling bij AC Milan en zou circa 10 miljoen moeten opbrengen.

4 Is Standard een logische aanvulling op de portefeuille van Value8?

Op papier is een voetbalclub niet erg vanzelfsprekend naast de bestaande dertien belangen in onder meer vogelvoerfabrikant Alanheri, internetprovider Droam en uitzendbureau Aamigoo. Bij bijna alle deelnemingen van Value8 ligt er een (potentiële) link met een beursnotering. Sinds De Vries het lege beursfonds Exendis omvormde tot Value8, volgden er meer aankopen van lege beurshulzen en omgekeerde overnames. Daarnaast geeft Value8 ook ‘corporate finance’-advies aan bedrijven die een notering zoeken.

Voor een voetbalclub ligt een beursnotering ook volgens De Vries niet echt voor de hand. In zijn vorige rol als directeur van de VEB was hij ooit uitermate kritisch over het enige voorbeeld in Nederland: „Ajax hoort helemaal niet thuis op de beurs.”

    • Philip de Witt Wijnen