Ban Ki-moon wil tweede termijn en weet zich daar eigenlijk al zeker van

Ban verspeelde in tegenstelling tot zijn voorgangers Boutros Boutros-Ghali en Kofi annan niet zijn krediet bij de regering van de Verenigde Staten. Foto Reuters / /Denis Sinyakov

Ban Ki-moon heeft zoals verwacht vandaag aangekondigd voor een tweede termijn te gaan als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De kans dat hij niet wordt gekozen is erg klein. De Zuid-Koreaan heeft de vijf leden van de Veiligheidsraad immers nooit voor het hoofd gestoten.

‘Ingehouden stijl bevalt de V-raad wel’

Officieel kiezen alle lidstaten in de Algemene Vergadering samen, maar in praktijk hebben Amerika, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in de V-raad het veto om iedere kandidatuur te blokkeren. Juurd Eijsvoogel, deskundige van NRC op het gebied van internationale betrekkingen:

“Het komt erop neer dat niemand de aankondiging van Ban Ki-moon verrassend vindt. Achter de schermen heeft hij al campagne gevoerd. Hij heeft de grootmachten nooit dwars gezeten en is een vrij kleurloos leider. Eigenlijk heeft hij zijn tweede termijn al op zak.”

“Ban Ki-moon heeft in de vierenhalf jaar dat hij in functie is geen sterk politiek profiel ontwikkeld. Zijn stijl is nogal ingehouden, en zijn moeizame uitspraak van het Engels helpt ook niet om hem enig charisma te geven. Maar het bevalt de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad wel om een niet al te uitgesproken figuur als VN-chef te hebben.”

Snelle herbenoeming

De niet erg inspirerende stijl van leidinggeven van Ban is de afgelopen jaren wél bekritiseerd door VN-diplomaten. Hij zou als manager van de VN-bureaucratie te kort schieten, regelmatig ten prooi vallen aan woede-uitbarstingen, en bovendien “geen ruggegraat” hebben, aldus een in 2009 uitgelekt diplomatiek telegram van de plaatsvervangend ambassadeur van Noorwegen bij de VN.

Andere kandidaten hebben zich tot nog toe echter niet gemeld. Ban (66) lijkt zich van voldoende steun verzekerd te hebben om te kunnen rekenen op een snelle herbenoeming. Volgens Eijsvoogel kan dit al voor het eind van het jaar, als zijn huidige termijn afloopt, geschieden.

    • Jules Seegers