Amicaal en recht voor z'n raap

De Amerikaanse diplomaat Eagleburger was niet bekend om diplomatiek taalgebruik.

FILE - In this Dec. 30, 1992, file photo U.S. President George H. Bush with Secretary of State Lawrence Eagleburger, left, announces his weekend Black Sea summit with Russian President Boris Yeltsin to sign a treaty requiring the destruction of long-range nuclear weapons in the Rose Garden of the White House in Washington. Eagleburger, the only career U.S. foreign service officer to rise to the position of secretary of state, died Saturday, June 4, 2011. He was 80. (AP Photo/Ron Edmonds) AP

De markante Amerikaanse diplomaat Lawrence Eagleburger, die verschillende presidenten en ministers met zijn ongezouten adviezen heeft bijgestaan, is zaterdag overleden. Hij was 80 jaar. Eagleburger was de eerste, en tot nu toe enige Amerikaanse carrièrediplomaat die minister van Buitenlandse Zaken is geworden – al bekleedde hij die post slechts 42 dagen.

In de jaren zestig en zeventig maakte Eagleburger naam als rechterhand van Henry Kissinger, onder de presidenten Nixon en Ford. Terwijl zijn baas schitterde op het wereld toneel, leidde Eagleburger het bureaucratisch apparaat van Buitenlandse Zaken in Washington. Hij werd gewaardeerd om zijn onafhankelijke geest, zijn innemendheid en ook omdat hij als een van de weinigen Kissinger af en toe tegensprak.

Eagleburger kwam uit een conservatief nest – zijn vader was, zei hij eens, „iets rechtser dan Djengiz Khan” . Hoewel hij Republikein was benoemde de Democratische president Carter hem tot ambassadeur in Joegoslavië. Toen Eagleburger 1984 met pensioen ging, aanvaardde hij een lucratieve baan bij het particuliere adviesbureau van Kissinger. Maar in 1989 haalde toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Baker hem over zijn tweede man te worden. In die functie speelde Eagleburger een belangrijke rol tijdens de eerste Golf-oorlog. De regering van Bush sr. stuurde hem naar Israël om dat land ervan te overtuigen zich niet in de oorlog te mengen, ook al vuurde Irak raketten op Israël af. Toen Baker eind 1992 de haperende herverkiezingscampagne van Bush moest gaan redden, werd Eagleburger eerst waarnemend minister, en toen Bush de verkiezingen van Clinton had verloren voor de resterende weken minister.

Hij had de bij diplomaten zeldzame gave de dingen recht voor zijn raap te kunnen zeggen. In 2002 zei hij „doodsbang” te zijn dat de medewerkers van George W. Bush „hem gaan overtuigen dat ze Saddam Hussein op een koopje kunnen afzetten”.

Ook in zijn verschijning was de zwaarlijvige Eagleburger met zijn gekreukelde pakken niet de typische diplomaat. Het weekblad Time noemde hem eens een ‘Michelinmannetje met een wandelstok’. Hij had drie zonen, die hij en zijn vrouw alle drie Lawrence noemden, met wel elk een andere tweede naam.