Advocaten: DSK blijft bij zijn onschuld

Dominique Strauss-Kahn zal voor de rechter volhouden dat hij niet schuldig is aan de seksuele misdaden waarvan hij wordt beschuldigd, zo hebben zijn advocaten gisteren gezegd.

De voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds zou vanmiddag worden voorgeleid voor een rechter in New York. Als hij inderdaad blijft bij wat hij in een e-mail aan zijn voormalige collega’s schreef, dat hij onschuldig is, lijkt een proces onvermijdelijk. Na de periode van een paar weken die aanklagers en verdedigers hebben om bewijzen te verzamelen voor schuld, onschuld of twijfel aan schuld, zou een proces aan het einde van de zomer kunnen beginnen.

De 62-jarige Strauss-Kahn heeft huisarrest in een luxe-appartement in de wijk TriBeCa, dat volgens berichten in de Franse pers meer dan 10.000 dollar per maand aan huur komt. Franse journalisten, die in groten getale naar New York zijn gekomen, weten te vertellen dat zijn vermogende vrouw Anne Sinclair de rekening betaalt, net als die voor de 24-uurs bewaking en de elektronische enkelband die moeten voorkomen dat Strauss-Kahn het land uit vlucht. De kosten daarvan liggen rond de 200.000 dollar per maand. Sinclair heeft grote parasols laten komen tegen inkijk van boven en huishoudelijke hulp ingehuurd – allemaal mannen.

De beschuldiging van een kamermeisje van het Sofitel in Manhattan dat Strauss-Kahn heeft geprobeerd haar te verkrachten, leidt in Frankrijk nog tot veel debat over de vrijheden die mannelijke toppolitici zich permitteren. De Journal du Dimanche publiceerde gisteren een reeks klachten over mannelijke parlementariërs onder de kop ‘Seksisme is routine in het parlement’.

De Socialistische Partij, namens welke Strauss-Kahn volgend jaar presidentskandidaat had willen zijn, is in verlegenheid nu duidelijk is geworden dat een partijlid haar dochter er negen jaar geleden van heeft weerhouden, met medeweten van leden van de partijtop, een klacht tegen Strauss-Kahn in te dienen.